altex
AdministratieSocial

Obiecte de patrimoniu de la Muzeul Județean Vaslui, expuse în capitala Chinei

Mai multe obiecte de patrimoniu de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui vor fi expuse, timp de două luni, în capitala Chinei, Beijing, în cadrul unei expoziții-eveniment intitulată „Comorile României”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României.

Istoria de milenii din județul Vaslui, și nu numai, de această dată cu mărturii concrete, va putea fi și pe înțelesul poporului chinez, după ce obiecte de patrimoniu din Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” vor pleca spre capitala țării cu cea mai numeroasă populație de pe glob. În fapt, muzeul din Vaslui, la fel ca alte 29 de unități similare din țară, au trimis spre Beijing nu mai puțin de 445 de exponate, care reunesc cele mai importante mărturii ale civilizațiilor care s-au succedat în spațiul geografic românesc. Organizatorul acestui eveniment este Muzeul Național de Istorie al României, care a pus în practică o idee născută încă în toamna anului 2012, odată cu semnarea Memorandumului dintre Art Exhibitions China și Muzeul Național de Istorie a României.

Vernisarea expoziției intitulată „Comorile României” se va face la Muzeul Național al Chinei din Beijing, pe 28 ianuarie 2016, și reprezintă primul eveniment de acest gen și de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani.   
În cadrul expoziției vor fi reunite piese care acoperă circa treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc, din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. De asemenea, în expoziție vor fi prezentate obiecte de patrimoniu ce reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români, respectiv maghiarii și germanii. De asemenea,vor putea fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale.

Expoziția va fi deschisă la Beijing până la finalul lunii martie 2016, urmând a fi itinerată ulterior și la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu. (Ionuț PREDA)

test

Related Articles

Back to top button