Soarta TVR a fost decisa: Insolventa. Procedura ar putea fi demarata in maxim o luna- Surse
- Cum va fi modificata legislatia
Intre reprezentantii Ministerului Finantelor si parlamentarii comisiilor de specialitate din Parlament au avut loc o serie de discutii legate de modul in care poate fi modificata legislatia in asa fel incat TVR sa poata intra in insolventa. Initial, s-a pus problema modificarii Legii Insolventei 85/2014 si a Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune. In cele din urma, s-ar fi ajuns la concluzia ca este suficienta doar modificarea Legii 41/1994, in sensul extinderii atributiilor Consiliului de Administratie al TVR. Practic, articolul 27 din Legea 41/1994 va fi modificat si completat astfel incat Consiliul de Administratie sa aiba noi atributii. In urma modificarilor, va putea decide intrarea TVR in procedura de insolventa, exclusiv in vederea reorganizarii. Adica, este exclusa posibilitatea solicitarii falimentului. Teoretic, dupa intrarea in insolventa, conducerea TVR va mai avea atributii de control doar asupra politicii editoriale. De partea economica se vor ocupa administratorul judiciar si administratorul special.
Nota: In momentul de fata, TVR nu are Consiliu de Administratie, institutia fiind condusa interimar, din toamna anului trecut, de directorul Irina Radu.
Potrivit surselor consultate de HotNews.ro nu mai este necesara si modificarea Legii insolventei, deoarece aceasta prevede deja inca din 2014 ca se poate aplica tuturor profesionistilor, in randul exceptiilor nefiind inclusa si societati precum televiziunea publica. Aceasta prevede deja la articolul 3 ca procedura insolventei se poate aplica profesionistilor, astfel cum sunt definiti in articolul 3 alin. (2) din Codul civil, cu exceptia celor care exercita profesii liberale, precum si a celor cu privire la care se prevad dispozitii speciale in ceea ce priveste regimul insolventei lor, precum primariile. Codul Civil prevede la articolul 3, alin.2, ca sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere. Constituie exploatatea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainatea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ, se mai arata in Codul Civil, art. 3, alin. 3.
- Guvernul: Deciziile tin de Parlament
Ministerul Finantelor urmeaza sa prezinte Parlamentului variantele de modificare a legii, a declarat miercuri Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Acesta a precizat ca saptamana trecuta, reprezentantii Ministerului Finantelor au discutat in comisia de specialitate din Camera Deputatilor despre doua variante legate de TVR: insolventa si fuziunea cu Societatea Romana de Radiodifuziune. Potrivit informatiilor HotNews.ro, a ramas valabila varianta insolventei. „La discutiile din comisia de specialitate din Camera Deputatilor, de saptamana trecuta, Ministerul de Finante s-a angajat sa prezinte variantele de modificare ale legii si pasii procedurali care trebuie urmati pentru a gasi raspuns la cel putin doua din solutiile invocate in acel moment: insolventa si fuziunea cu Radioul. Presupun ca anumite modificari legislative, care in timpul discutiei respective am inteles ca sunt agreate si de catre- cel putin ca principiu, sigur – si de catre parlamentari, ele vor fi prezentate comisiei si, cum cele doua institutii sunt in subordinea parlamentului, parlamentul va decide daca le accepta si pe care le accepta din variantele tehnice pe care le va propune Ministerul de Finante”, a declarat Dan Suciu.
Acesta a precizat ca Executivul nu are nicio atributie asupra TVR, aceasta fiind in subordinea Parlamentului. „Guvernul nu are absolut nici o atributie acolo, cum prea bine stiti. Avem guvernanti membri in consiliul de administratie. Consiliul de administratie are responsabilitatea respectiva, numirea tine de parlament. Dar acum nu vorbim de aceste lucruri, vorbim, pur si simplu, de modificari in legi existente, fie Legea insolventei, fie Legea Radio-TV-ului, modificari care permit, apoi, ca televiziunea cel putin, caci despre televiziune vorbim, sa intre intr-o alta etapa procedurala, fie ca vorbim de insolventa, fie ca vorbim de o fuziune. Aceste decizii tin de parlament, pentru ca presupun modificari legislative”, a mai spus Suciu.
- Povara controlului politic si managementului defectuos din ultimii 15 ani
TVR functioneaza pe baza unei legi vechi de 22 de ani, lege ce a permis folosirea sistematica a institutiei in scopuri politice. In ultimul deceniu si jumatate, toti presedintii-directori generali au plecat inainte sa-si incheie mandatul, fie pentru ca au fost demisi prin respingerea raportului de activitate in Parlament, fie pentru ca demiterea lor era iminenta. Toti presedintii au fost desemnati politic, lucru ce a permis, in cele mai multe cazuri, un management defectuos: asa se face ca, in ultimii 15 ani, TVR a incheiat contracte usturatoare pentru transmisiuni sportive (contractul pentru UEFA Champions League, semnat in 2008, a produs o gaura imposibil de acoperit in bugetul TVR, pe termen lung), filme si alte tipuri de programe.
Din toamna anului trecut, cand ultimul presedinte-director general, Stelian Tanase, a fost demis, TVR functioneaza fara un consiliu de administratie, fiind condus de directorul interimar Irina Radu. Si aceasta, ca si predecesorii sai, a insistat permanent ca situatia financiara este catastrofala, iar pentru a putea functiona in continuare TVR are nevoie de schimbari legislative rapide.
La sfarsitul lunii ianuarie, Irina Radu anunta ca, potrivit evaluarilor de atunci, TVR a terminat anul 2015 cu pierderi cumulate de 689 milioane de lei. Tot atunci, ea a spus ca, in 2015, 20% din totalul cheltuielilor TVR s-au dus pentru plata unor datorii istorice, comparativ cu doar 5,4% cheltuiti pentru programe si licente. Tot atunci, ea a spus ca situatia se inrautatea rapid, in conditiile in care, daca toate datoriile ar fi platite in cinci ani, la veniturile de acum TVR ar ramane cu bani pentru doare 350-400 de angajati, comparativ cu totalul de 2.500 cat are in prezent. Detalii aici.
In conditiile in care sefa interimara a TVR a avertizat permanent ca institutia risca sa intre in incapacitate de plata, Televiziunea publica se afla in ajunul unui nou termen (aprilie a.c.) pentru plata unei transe de datorii catre ANAF. ANAF este un creditor major al TVR, iar in anii trecuti a blocat de mai multe ori conturile Televiziunii din cauza intarzierilor de plata. Potrivit conducerii TVR, institutia are datorii de 100 de milioane de euro la bugetul de stat si 50 de milioane de euro datorii comerciale.
Pentru rezolvarea problemei TVR au fost vehiculate, in ultima vreme si in special in ultimele doua luni, mai multe posibile solutii – de la cele nerealiste (scutirea de datorii, vazuta ca ajutor de stat; marirea taxei TV, nesustinuta de nimeni intr-un an electoral) la cele ce au atras o atentie reala din partea politicului. Printre acestea, schimbarea legii asa incat TVR sa poata intra in insolventa sau schimbarea legii in sensul unei unificari a TVR cu Radioul public. Aceasta din urma solutie, sprijinita in ultimii doi ani, pare, insa, sa fi pierdut sprijinul politic in ultima vreme.
La sfarsitul lui februarie, Parlamentul a gazduit o runda de discutii cu TVR si reprezentantii guvernului, singura concluzie clara, de atunci, fiind doar ca „trebuie inchis rapid robinetul risipei de la TVR”. Tot luna trecuta, singura initiativa legislativa venita dinspre Parlament a fost un proiect ce a vizat doar un aspect politic de reforma a Televiziunii publice – separarea functiilor de presedinte si de director general.
„Asta e o eterna fata morgana – de vreo trei ani de zile circula in spatiul public iminenta intrarii in insolventa a TVR-ului si iminenta descalecarii lui Borza la TVR. La fel de insistente au fost aceste zvonuri si anul trecut, si acum doi ani de zile, daca te uiti in arhiva sau pe Google. In fine: sigur, situatia TVR-ului, din pacate, nu s-a schimbat in bine in ultimii doi ani de zile, ba chiar s-a agravat. Toti indicatorii de la TVR de mult sunt de faliment, nu de insolventa. E o societate care consuma foarte mult, cu un buget cat al Antenelor (toate cele cinci Antene) si al Pro TV-ului la un loc, adica peste 500 de milioane de lei in fiecare an si la o performanta mai mult decat discutabila – adica sub 1% cota de piata si asta spune mult. La fel: o schema supradimensionata de personal- vorbim de 3.000 de salariati, cata vreme Antenele toate si Pro TV-ul au 900 de salariati impreuna”, a declarat recent pentru PSnews avocatul Remus Borza, numele acestuia fiind vehiculat pentru preluarea administrarii judiciare a TVR.