Sanatate

Sanitarilor le-a ajuns cuțitul la os – „Nu agresați cadrele medicale!”

Sute de cadre medicale sunt agresate anual în România de către pacienți sau aparținătorii acestora, de aceea se impune adoptarea de urgență a unui cadru legislativ care, pe de o parte, să-i apere pe angajații spitalelor, iar pe de alta să-i pedepsească pe agresori. Pentru că numărul dar și gravitatea agresiunilor fizice asupra cadrelor medicale îngrijorează Federația „Sanitas”, aceasta deja a luat atitudine prin organizarea unei campanii naționale cu titlul „Nu agresați cadrele medicale!”.

Și Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad se confruntă cu astfel de agresiuni. Săptămânal, se înregistrează evenimente nedorite ca urmare a violenței manifestate de unii pacienți, atât fizice cât mai ales verbale asupra cadrelor medicale. Pentru calmarea spiritelor sunt chemați reprezentanții pazei spitalului. Nu întotdeauna agenții de pază pot gestiona conflictele, așa că, în cazuri de maximă urgență se apelează la Poliție și Jandarmerie. Pacienți sau aparținători ai acestora devin recalcitranți, bat cu piciorul în ușă, scuipă, vorbesc urât și amenință, nemulțumiți de timpul de așteptare petrecut pe holul spitalului, la Urgențe, sau de timpul prea lung până la primirea diagnosticului. Spitalul nu a făcut publice evenimentele generate de agresiunile fizice și verbale și, întocmai ca la nivel național, nici un cadru medical nu a depus plângere.

Daniela Clatinici
Daniela Clatinici

Federația „Sanitas”, care apără interesele celor din Sănătate, consideră că aceste atitudini necontrolate nu mai trebuie tolerate. În ultimul timp, în țară au fost organizate dezbateri cu reprezentanți ai autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem pentru evitarea tuturor situațiilor conflictuale ce conduc la acte de violență. O astfel de dezbatere a fost organizată pe 23 februarie la Iași.

„Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, face referire într-un articol la sancționarea pacienților care pun în pericol viața și activitatea cadrelor medicale, dar aceste prevederi nu au fost puse în aplicare până acum. Atitudinea barbară a pacienților din ultimul timp îndreptățește Federația «Sanitas» să ceară adoptarea unei legi speciale care să pedepsească agresorii și să asigure protecția cadrelor medicale”, ne-a declarat Daniela Clătinici, președinta sindicatului „Sanitas” Vaslui.

Pe 14 martie, va avea loc Consiliul Național „Sanitas”, prilej cu care va fi organizată o conferință națională pe tema violenței în sistemul sanitar. Vor fi prezentate concluziile și propunerile privind identificarea și soluționarea situațiilor conflictuale din unitățile sanitare. Reprezentanții „Sanitas” speră, așa cum li s-a promis, că la conferință va participa ministrul Sănătății sau un reprezentant al acestuia. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

2 Comments

  1. Bineinteles ca iau atitudine cadrele medicale, in cazul in care cineva isi permite sa le spuna ca nu-si fac meseria cum trebuie, la ghilotina cu pacientul! Un sistem sanitar la pamant, cu doctori iesiti de la Casa de Cultura. E strigator la cer ce se intampla. ……

  2. Pentru faptul ca bolnavii sunt lasati sa astepte cu orele la CPU Barlad ,situatii aratate in mod repetat de presa locala cine raspunde?Cadrele medicale nu au raspundere pentru viata oamenilor ce urla de durere la usa CPU?Aveti si obligatii stimate cadre medicale nu numai drepturile de care va interesati.

Back to top button