Invatamant

Scandalul telescopului continuă să facă valuri: Îndemn la corectitudine pentru conducerea ISJ Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

Bârlădeanul Vlad Mărgărint, fost olimpic național și internațional la astronomie, sare în apărarea Asociației Astronomice ”Sirius” și îndeamnă conducerea ISJ Vaslui să dea dovadă de înțelepciune și echitate.

Contestata decizie a șefilor din învățământul vasluian de a repartiza un telescop (oferit de Ministerul Educației) Liceului ”Ștefan Procopiu” Vaslui în detrimentul elevilor de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad, continuă să stârnească reacții din partea opinie publice și nu numai. Recent, tânărul bârlădean Vlad Mărgărint, fost olimpic național și internațional al astronomie și astrofizică, acum considerat unul dintre matematicienii de geniu din lume (doctorand la celebra Universitate Oxford din Anglia), a ținut să intervină pe marginea acestui subiect care a inflamat spiritele în învățământul local. Tânărul cercetător a trimis redacției ”Est News” o scrisoare deschisă prin care încearcă să convingă conducerea Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Vaslui că decizia luată nu a fost corectă. În același timp, Mărgărint îndeamnă șefii ISJ Vaslui să analizeze problema cu obiectivitate și, automat, să ia o decizie finală echidistantă.

„Vă scriu din perspectiva unui fost elev care a participat la olimpiadele de fizica, astronomie și astrofizică. Pe scurt, cu astronomia am început încă de pe când eram la Școala nr. 8, la Asociația Astronomică ”Sirius” (AAS), sub indrumarea domnului profesor Ioan Adam. Am venit aici îndrumat de domnul profesor de matematică Liviu Captarencu și am decis să rămân și atunci când am ajuns la liceu fără să mi se impună asta din partea clubului. A fost o decizie personală. Liceul l-am facut la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”. De aici am început să particip la olimpiadele de fizică, lucrând cu domnul Profesor Chetraru. Astfel, am participat la olimpiade la două discipline- reprezentând atât Asociația Astronomică, cât și Colegiul ”Codreanu”. Vă dați seama că ambele locuri au o însemnătate specială pentru mine și un astfel de conflict nu îmi face bine nici mie și nici foștilor membri. Cunosc ambele tabere și vă pot spune că intențiile oamenilor din ambele locuri sunt cele mai bune.

Nu cunosc toate detaliile conflictului și astfel nu îmi permit să fac niciun fel de judecată ( îi puteți spune defect profesional!). Însă vă pot spune că vorbind strict de astronomie și astrofizică și de perioada mea la AAS, domnul profesor Adam mi-a oferit primii pași în acest domeniu. De mic i-am văzut eforturile și devotamentul în creearea unui spațiu în care această disciplină neexistentă în materiile școlare să se manifeste. Îmi amintesc și de proiectele la care luam parte, nopțile de observații, zilele de sâmbătă și duminică de pregătire pe care domnul profesor le făcea gratuit și multe altele. Vă dați seama că neavând un statut oficial, participarea la olimpiadele înternaționale de astronomie nu este atât de clară din punct de vedere administrativ ca la celelalte discipline. Oameni ca domnul profesor au avut un cuvânt de spus în ceea ce privește participarea României la astfel de competiții, atât în primii ani (chiar primul!), cât și ulterior. Va dați seama că mai ales acum că sunt parte în celebra rivalitate istorică din Marea Britanie îmi dau seama că o competiție înțeleasă corect poate aduce multe beneficii! Închei printr-un îndemn la corectitudine în astfel de situații! Datele necesare sunt publice și se poate face o analiză obiectivă a situației!”, a consemnat Vlad Mărgărint în respectiva scrisoare deschisă.

Echilibrul, corectitudinea și obiectivitatea la care face referire tânărul matematician bârlădean sunt chestiuni care, din păcate, nu au stat la baza luării controversatei decizii de către inspectorul școlar de fizică Irina Dumitrașcu. După cum am scris pe larg în paginile cotidianului nostru, telescopul a fost oferit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării tocmai pentru a veni în ajutorul elevilor ce excelează la acest capitol. Cum Asociația ”Sirius”, partener permanent al Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad, este cea care prin efortul voluntar al profesorului Adam pregătește anual elevi care excelează la olimpiadele naționale și internaționale de astronomie, s-ar fi putut crede că telescopul ar fi trebuit să ajungă la îndemâna acestor copii. Profesorul Adam a susținut, de altfel, cu tărie că telescopul trebuia să fie repartizat Liceului ”Mihai Eminescu”, care îndeplinește cu brio cerințele de excelență și merite în astronomie prevăzute în ordinul ministrului Educației. Cu toate acestea, telescopul a fost repartizat Liceului ”Ștefan Procopiu”, unde întâmplător este profesor de fizică soțul inspectoarei de specialitate, Irina Dumitrașcu. Deși în municipiul Vaslui nu există nici un elev calificat la faza națională a olimpiadei de astronomie. Ulterior, redactorii Est News au aflat că, într-o tentativă de a drege cumva busuiocul, șefa ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă, a luat o decizie cel puțin la fel de controversată: a oferit telescopul Colegiului ”Codreanu” din Bârlad. Problema este că și elevii de aici care sunt pasionați de astronomie sunt pregătiți tot de Asociația ”Sirius”, recte profesorul Ioan Adam!

 

Related Articles

Back to top button