National

«Țeapa» pensiilor private. Peste trei milioane de români sunt afectați

Peste 3,3 milioane de români vor primi mai puțini bani de la pensiile private, pentru că angajatorii nu le virează contribuțiile.

Peste 6,5 milioane de români erau înscriși, la sfârșitul anului trecut, în sistemul de pensii private obligatorii, conoscut și sub denumirea de Pilonul II, dar banii intră lună de lună doar pentru aproape 3,2 milioane, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), informează news.ro.

Asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre angajatorii salariaților înscriși în sistemul de pensii private obligatorii nu plătesc constant contribuțiile care ar trebui să le asigure oamenilor un trai decent la bătrânețe. Mai mult, pentru aproximativ 160.000 de conturi, cunoscute sub numele de conturi goale, nu s-a făcut niciun virament până acum, potrivit estimărilor din piață.

„Conturile sunt alimentate rar sau deloc pentru ca titularii lor sunt în șomaj, lucrează la negru sau sunt plecați din țară. Un alt motiv poate să fie legat de faptul că angajatorii nu depun la timp declarația și pentru aceștia. Salariații pot însă să-și verifice online, în fiecare lună, dacă primesc această contribuție”, a declarat, pentru News.ro, o sursă din cadrul unei companii de asigurări care administrează și un fond privat de pensii.

Cealaltă jumătate dintre participanții la Pilonul II au acumulat în cont, în medie, 5.639 lei fiecare, echivalentul a aproximativ 1.200 de euro, de la startul sistemului, din mai 2008, potrivit datelor oficiale.

Câștigurile individuale sunt însă mult mai mari. La sfârșitul lui decembrie 2015, circa două milioane dintre participanții activi aveau în conturi valori peste medie, dar până în 5.000 lei, datorită contribuțiilor mai mari făcute și performanței fondului la care sunt înscriși.

Totodată, aproximativ 700.000 de persoane au strâns în conturi între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru aproximativ jumătate de milion de persoane suma acumulată în conturi trece de 10.000 de lei, arată statisticile ASF.

Cele șapte fonduri de pensii administrate privat au ajuns sa gestioneze active nete în valoare de 24,6 miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro, pe fondul creșterii numărului de participanți și a contribuției medii, care, în decembrie 2015, a fost de 113,2 lei, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului precedent.

Fondurile investesc peste 90% din banii administrați în România în instrumente financiare considerate sigure, precum titlurile de stat, acțiunile și depozitele bancare.

Sursa: money.ro

Related Articles

Back to top button