Sanatate

Medicii de familie încep să prescrie rețete compensate

de Marian MOCANU

Deoarece le-a expirat pe 31 martie contractul – cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie nu au prescris, în primele zile ale lunii aprilie, rețete gratuite ori compensate. Dat fiind că guvernul a acceptat prelungirea vechilor contracte prin acte adiționale, medicii vor începe, cei mai mulți chiar de azi, să emită astfel de rețete. Doar un sfert din totalul medicilor de familie din județul Vaslui au semnat deja actele adiționale, restul fiind așteptați azi la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a face același lucru. Asociațiile profesionale ale medicilor de familie nu au renunțat la protestele vizând noul contract cadru, acestea culminând pe data de 18 aprilie, cu o grevă generală

La data de 31 aprilie au expirat contractele cadru încheiate între medicii de familie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Abia joi, în ultima zi, guvernul a adoptat o hotărâre pentru prelungirea, prin act adițional, a acestor contracte. Drept consecință, medicii de familie nu au putut emite, în primele zile ale lunii aprilie, rețete gratuite sau compensate. Între timp, cei care au avut de suferit din cauza întârzierii cu care Ministerul Sănătății finalizează actul care legiferează activitatea medicilor de familie au fost bolnavii. Mulți dintre ei, bolnavi cronici, s-au prezentat în zadar în aceste zile la medicii de familie pentru a-și lua rețeta compensată sau gratuită pentru a beneficia de medicamentele de multe ori vitale pentru sănătatea lor. Bolnavii, mulți dintre ei având programare, au fost întâmpinați de afișe postate pe ușile cabinetelor medicale prin care le era adus la cunoștință că: „Întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a asigurat cadrul legislativ necesar semnării unui nou contract care să permită acordarea de servicii medicale, începând cu data de 1 aprilie nu se mai pot elibera documente medicale decontabile (rețete gratuite și compensate, bilete de trimitere, etc.). În aceste condiții se vor asigura doar serviciile medicale de urgență”. Abia luni, 4 aprilie, au fost semnate primele acte adiționale, doar un sfert din totalul medicilor prezentându-se la CJAS Vaslui pentru a face acest lucru.

„Am anunțat medicii de familie din județ să se prezinte, începând de luni, pentru a semna actele adiționale la contractele cadru necesare pentru a primi, în continuare, finanțare de la CNAS. Circa 50 de medici, marea majoritate din Vaslui, au făcut deja acest lucru, iar mâine (azi, marți 5 aprilie, n. red.), urmează să vină și ceilalți medici de familie pentru a semna actele adiționale la contractul cadru. În aceste zile, medicii ar fi trebuit să fie la program și să asigure consultațiile iar, în caz de urgență, să direcționeze pacienții către unitățile spitalicești. Nu au fost semnalate probleme, dar în cazul în care asigurații nu au beneficiat de aceste servicii, ne pot sesiza, iar noi vom lua măsurile de rigoare”, ne-a declarat Maria Vlasici, președintele interimar al CJAS Vaslui.

Conform hotărârii de guvern adoptată pe data de 31 martie, noul contract cadru, cu valabilitate 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, va fi semnat cel mai târziu la sfârșitul lunii iunie, până atunci urmând a fi prelungit, prin acte adiționale, cel existent. Asociația Medicilor de Familie și alte organizații sau sindicate ale lucrătorilor din sistemul medical speră ca, până atunci, în aceste contracte să se regăsească și propunerile făcute de ei. Printre revendicările Asociației Medicilor de Familie se numără alocarea unui procent mai mare din PIB și din bugetul CNAS pentru asistența medicală de bază, eliminarea limitării prescrierii unor medicamente, pentru a evita ca bolnavii să fie puși pe drumuri la cabinetele medicilor specialiști doar pentru primi o scrisoare medicală, ori înlăturarea deficiențelor din sistemul cardului de sănătate. În cazul în care aceste propuneri nu vor fi luate în seamă, vor fi declanșate acțiuni de protest. Astfel, pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, este programată pichetarea Ministerului Sănătății, iar în perioada 11 – 17 aprilie va avea loc o grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de 2 ore. Protestele vor culmina printr-o grevă generală, care va avea loc pe data de 18 aprilie, zi în care medicii vor asigura doar urgențele medicale.

Related Articles

Back to top button