altex
Business

Se apropie lansarea primelor finantari europene in „noul POSDRU” 2014-2020. Salariu brut de 4.700 euro pentru un manager de proiect?

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat, marti, ca urmeaza sa lanseze, miercuri, 20 aprilie 2016, ghidurile solicitantilor prin care ulterior vor fi deschise primele linii de finantare in noul Program Operational Capital U3man 2014-2020, in care sunt prevazute fonduri europene inclusiv pentru romanii care vor sa-si deschida o afacere.

Potrivit unui comunicat al MFE remis StartupCafe, ghidurile vor fi lansate miercuri, în contextul demararii Programului Național Antisăracie al Guvernului.

Salariu brut de pana la 4.700 de euro pe luna pentru un manager de proiect?

Primul document care va fi lansat miercuri va fi Ghidul Solicitantului  –  Condiții Generale, intitulat „Orientări privind oportunitățile de finanțare în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020”.

Acest document, care va guverna practic toate liniile de finantare din cadrul POCU 2014-2020, va cuprinde, printre altele, limitele in care beneficiarii vor putea deconta banii europeni pentru cheltuelile eligibile efectuate.

Intre acestea, sunt prevazute si salariile expertilor care vor lucra la proiectele europene respective.

Intr-o forma consultativa, intermediara a ghidului, lansata in dezbatere publica in februarie 2016, de exemplu, un manager de proiect cu vechime de peste 7 ani in proiecte europene ar ajunge la un salariu de pana la 4.760 de euro pe luna, daca va lucra 60 de ore pe saptamana.

test

Decontarea cheltuielilor cu salariile celor care lucreaza la proiecte „se va determina în baza retribuției echivalente pe oră, luând ca punct de referință ziua de lucru de opt ore și o medie de 21 de zile lucrătoare pe lună” – prevede  proiectul de ghid publicat recent in dezbatere publica, dar care poate suferi modificari pana vineri.

Limita zilnică maximă care poate fi decontată per expert trebuie să se încadreze in limita maxima de 12 ore/zi, 60 ore/săptămână reprezentând ore lucrate atât in proiecte finanțate din Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman cat si norma de bază, sau alte contracte de munca in afara proiectelor, stabilite prin contractele de munca încheiate. Tot ce depășește această limită nu se va deconta din POCU” – se mai arata in documentul provizoriu.

Grilele de salarizare prevazute in documenul-ciorna aloca de la 65 de lei pe ora muncita, pentru un manager de proiect cu experienta sub 3 ani pana la 85 de lei pe ora pentru un manager de proiect cu peste 7 ani experienta in proiecte europene .

Alte niveluri de remunerare sunt detaliate in tabelul de mai jos :

Clic pentru a extinde

„Plafoanele de decontare prezentate mai sus reprezintă valori maxime rambursabile de către Autoriatea de Management a POCU, reprezentând salariul brut (fără contribuțiile angajatorului). In stabilirea plafoanelor de decontare a salarilor expertilor în cadrul proiectelor, Solicitantii vor respecta principiul unei utilizări eficiente a fondurilor alocate” – se mai arata in forma intermediara (consultativa) a Ghidului.

Beneficiarii primari, care vor derula efectiv proiectele europene, vor fi institutii publice, firme (SRL) sau organizatii non-guvernamentale (ONG) care vor putea forma partenriate.

Aceste partneriate vor trebui sa dovedeasca faptul ca au capacitate financiara, care se stabilește ca valoare maximă a finanțării nerambursabile care poate fi accesată de fiecare organizație din cadrul parteneriatului în funcție de tipul organizației:

  • 1. Instituții publice. Nu se evaluează cifra de afaceri. Valoarea asistentei financiare solicitate este dată de valoarea bugetului alocat activităților de care este responsabilă instituția publică în cadrul proiectului.
  • 2. ONG cu vechime mai mare de 1 an. Valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitate = maxim suma veniturilor totale pe ultimii 3 ani fiscali (n-1, n-2 și n-3) conform situațiilor financiar – contabile (balanță, bilanț contabil) SAU maxim 30% din valoarea asistenței financiare nerambursabile totale.
  • 3. SRL cu vechime mai mare de 1 an. Valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitate = maxim suma cifrelor de afaceri/suma veniturilor totale pe ultimii 3 ani fiscali (n-1, n-2 și n-3) conform situațiilor financiar – contabile (balanță, bilanț contabil) SAU maxim 30% din valoarea asistenței financiare nerambursabile totale.
  • 4. ONG cu vechime mai mică de 1 an. Valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitate = maxim 20% din valoarea asistenței financiare nerambursabile totale.
  • 5. SRL cu vechime mai mică de 1 an. Valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitate = maxim 20% din valoarea asistenței financiare nerambursabile totale.

Pana la 25.000 de euro pentru cei care vor sa-si deschida o afacere in comunitatile defavorizate sau cu populatie roma

Alte doua ghiduri care vor fi lansate vor stabili conditiile pecifice in care vor putea fi absorbti bani europeni in cadrul a doua linii de finantare POCU :

  • Ghidul Solicitantului – Condiții Specifice „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome” (Obiectivul Specific 4.1. POCU).

si

  • Ghidul Solicitantului – Condiții Specifice „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate” (Obiectivul Specific 4.2. POCU).

Initial, in fostul Guvern Ponta, cand ministru al Fondurilor Europene era Marius Nica, MFE   anuntase deschiderea liniilor de finantare inca din 25 noiembrie 2015, insa n-a mai apucat, Victor Ponta demisionand din functia de prim-ministru.  In noul Guvern Ciolos, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a amanat deschiderea finantarilor, pentru a e finaliza sistemul electronic MySMIS de depunere a proiectelor online si pentru a modifica ghidurile.

Reamintim ca noile fonduri europene vor pute fi accesate doar prin sistemul online MySMS 2014. Linkul catre sistem si tuturiale de utilizare a acestuia pot fi gasite AICI.

Daca ne luam dupa vechea varianta de ghid, romanii din grupurile defavorizate de populatie, in special persoane de etnie roma sau cu dizabilitati, vor putea primi finantari de pana la 25.000 de euro pentru initierea unor afaceri, in cadrul unor proiecte europene. Aceste proiecte vor fi derulate de organizatii non-guvernamentale si institutii publice, care trebuie sa se inscrie pentru finantare.

In cadrul proiectelor derulate de acesti beneficiari, urmeaza sa fie incluse asa-numitele grupuri-tinta, adica beneficiarii finali ai finantarilor. Acestia sunt de doua feluri:

1. Persoanele din comunitatile marginalizate
aflate in risc de saracie si excluziune sociala in care exista populatie apartinand minoritatii rome. Din aceasta categorie de grup tinta pot face parte:

– adulti (ex. someri, inactivi, persoane care beneficiaza de venitul minim garantat etc);
– persoane cu dizabilitati aflate in situatii de dependenta;
– persoane varstnice aflate in situatii de dependenta;

2. personalul din cadrul serviciilor (sociale, medicale, socio-medicale) de la nivelul comunitatii. Pentru aceasta categorie de grup tinta este permis sa nu locuiasca/ sa nu aiba resedinta/domiciliul in comunitatea marginalizata vizata, insa pentru ca activitatea sa fie eligibila, serviciul finantat trebuie sa fie furnizat in comunitatea marginalizata sprijinita.

Granturile de pana la 25.000 de euro ar urma sa se acorde, printr-o schema de ajutor de minimis, in cadrul activitatii care vizeza sustinerea antreprenoriatului in cadrul comunitatilor vizate. Aceasta este insa numai una dintr-un total de 8 forme de activitati finantate prin aceste proiecte europene.

Sursa: startupcafe.ro

Related Articles

Back to top button