National

ANAF acuza sase dintre cele mai mari firme romanesti din comertul cu materiale de constructii de constituire a unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala

In perioada 2014-2015, inspectorii antifrauda din ANAF au instrumentat un caz de evaziune fiscala, la finalizarea caruia au fost sesizati procurorii din cadrul DIICOT, care au deschis un dosar penal pe numele celor implicati, potrivit unui comunicat al institutiei. Joi au avut loc perchezitii la sediile firmelor AMBIENT SA, ARABESQUE SRL, SAWA SA, MM INDUSTRY SRL, MATCRIS CONCEPT SRL si OKAPI SRL.

Cele sase firme sunt conduse de cunoscuti oameni de afaceri romani. Printre ei se numara Ioan Ciolan, actionarul Ambient SA din Sibiu, un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis. Intr-un interviu din ziarul Turnul Sfatului din aprilie 2013, Ciolan vorbea despre relatia sa de „prietenie” cu Klaus Iohannis, dublata de acelasi tip de relatie intre sotiile lor.

„Eu am fost un olimpic de fizică. Deci, cu un profesor de fizică să mă salut și să ne cunoaștem este un lucru normal. Un alt lucru important: noi am început parteneriatul cu FITS în 1993, când acest domn Johannis nu avea nimic de a face cu primăria. Când am început să discut cu Klaus Johannis, era un om de învățământ. Prietenia a crescut cu timpul. Semănăm în mai multe privințe. Suntem doi oameni pentru care fizica a fost o școală importantă a vieții noastre. Dacă avem o discuție sau o temă, cam 75% din aceasta o privim pe aceeași linie. Prietenia cu Klaus este un lucru în care, bineînțeles, a contat și faptul că se înțeleg Carmen și Maria mea. Profesional, nu avem nicio legătură. Iar Ambient a susținut Sibiul înainte ca primar să fie Klaus. Când am pus mândra placă, la Sibiu, în Muzeul din Dumbravă, nu avea nimic de a face Klaus cu primăria”, a declarat Ioan Ciolan in interviul citat.

Potrivit comunicatului citat, perchezitiile au fost facute de inspectori din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala si procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Administratorii si asociatii celor sase firme fac obiectul unui dosar penal intocmit de DIICOT.

Serviciul antifrauda al ANAF arata ca „exista suspiciunea rezonabila ca reprezentantii societatilor mentionate impreuna cu administratori ai unor societati tip fantoma, au constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala prin crearea unui circuit tranzactional fara continut economic real, al carui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contributiilor la bugetul de stat”.

Potrivit sursei citate, operatiunile de achizitie/livrare declarate si/sau inregistrate in contabilitate, in perioada 2011-2015, de catre societatile din circuit nu au avut la baza tranzactii reale, fiind create circuite scriptice de tranzactionare succesiva in lant, incercandu-se astfel disimularea realitatii fiscale prin crearea unei aparente privind existenta unor operatiuni care in fapt nu au existat, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

ANAF arata ca firmele fantoma au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si ungara, domiciliati atat in judetele Cluj si Bihor, cat si in Ungaria. Aceste presupuse firme – fantoma nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate in procedura de insolventa.

ANAF sustine ca cele sase firme si-au diminuat nelegal TVA de plata si impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei.

Sursa; hotnews.ro

Related Articles

Back to top button