Invatamant

Musafiri italieni la Școala „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad

Miercuri, 20 aprilie 2016, Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad a fost gazda reuniunii desfășurată în cadrul proiectului Erasmus+/KA2 Parteneriate strategice între regiuni, cu titlul ”Wellbeing and Inclusion for New Educational Resources” în parteneriat cu Commune di Marsciano, Italia, în cadrul căruia școala din Bârlad este partener asociat.
Proiect sc 9 2Proiectul vizează îmbunătățirea nivelului de incluziune a copiilor emigranți și reintegrați în școli, a familiilor din țara în care au plecat și a copiilor singuri, cu scopul de a dezvolta o școală bazată pe bunăstare și comuniune, atât în România cât și în Italia. Proiectul urmărește dezvoltarea unui mediu bazat pe bunăstare incluzivă, nediscriminatorie în 8 școli din zonele Vaslui, România și Umbria, Italia, elaborarea unei strategii de incluziune comună, îmbunătățirea mediului educațional și social pentru elevii emigranți, reintegrați și copiii singuri, sensibilizarea privind importanța cooperării europene între sistemele de învățământ din cele două țări, responsabilizarea societății civile pentru a sprijini tinerii în integrarea deplină în societate.
„Echipa proiectului de la Școala „Manolache Costache Epureanu” Bârlad, după primirea tradițională cu pâine și sare, a oferit musafirilor șansa de a vedea condițiile optime de care dispune, pentru crearea unui spațiu plăcut, prietenos, propice incluziunii și învățării pentru toți elevii săi, în special a celor din grupul țintă al proiectului. Din programul reuniunii menționăm activitățile: dialog intercultural susținut de elevii talentați și inimoși, schimb de bune practici între profesorii italieni și cei din școala noastră, sesiune de discuții cu elevii din grupul țintă, atelier de creație cu tema „Tradiții de Paște la români” (încondeierea ouălor), demonstrație de gimnastică, dansuri tematice, sportive și populare pregătite cu multă pasiune și talent de elevii și profesorii școlii. Oaspeții au fost invitați să experimenteze bunătățile culinare românești din care nu au lipsit cozonacul, pasca, sărmăluțele și plăcintele. In cursul după-amiezii, i-am condus pe oaspeții noștri la Pavilionul expozițional <<Marcel Guguianu>>, unde au admirat opera maestrului, în fața căreia au rămas uimiți și plăcut impresionați”, ne-a declarat profesoara Niculina Cărăbăț, coordonatoarea proiectului.
În pofida ploii reci și a vremii capricioase, reuniunea s-a încheiat într-o atmosferă caldă, dominată de empatie și emoție, musafirii Școlii „Manolache Costache Epureanu” plecând cu amintirea unei zile minunate petrecută în școala bârlădeană. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button