Programul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei veteranilor de război
Manifestări dedicate Zilei veteranilor de război, organizate mâine de Centrului Militar Județean Vaslui și Primăria Vaslui. La eveniment, în afară de veterani de război, văduvele de război și văduvele de veterani de război, au fost invitați să participe și grupuri de elevi din instituțiile de învățământ din localitate.
De la ora 10 va avea loc o ceremonie militară și religioasă pentru depuneri de coroane de flori, vis-a-vis de Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, în prezența unui detașament de onoare la „Monumentul Eroilor din cel de al II-lea Război Mondial”.
La ora 11 este programată o adunare omagială, în sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui. Vor fi prezentate aspecte de la activitățile de omagiere a veteranilor de război în anii anteriori și aspecte din activitatea conducerii Filialei județene Vaslui a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. De asemenea, vor fi evocate amintiri din perioada războiului, vor fi susținute alocuțiuni de omagiere și vor fi înmânate veteranilor de război și văduvelor de veterani de război diplome din partea reprezentanților administrației locale.
Istoria titlului de ”veteran de război”
Titlul a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902, prin înaltul Decret Regal semnat de Regele Carol I, în care se prevedea: „Ostasii care au luat parte la campania din anul 1877, adică cei care au fost mobilizați în ziua de 29 aprilie 1877, împlinind 25 ani (de la mobilizarea acestora) la 29 aprilie 1902 se numesc veterani”.
În perioada 1945-1989 veteranilor de război, încetul cu încetul, le-au fost retrase drepturile primite pană la 1945 iar aceștia au fost marginalizați.
În 1994 s-a restituit de jure și de facto calitatea de veteran de război și au fost stabilite criteriile de acordare a acestei calități precum și o paletă de drepturi și facilităti financiare, materiale și morale pentru veteranii de război, invalizii de război, văduvele de război și văduvele veteranilor de război.
În anul 2007, Guvernul României reînnoadă tradiția interbelică de sărbătorire a veteranilor de război și hotărăște ca ziua de 29 Aprilie a fiecărui an să devină ziua de omagiere a acestor „eroi în viată”.
Astfel, an de an, în această zi sunt omagiați veteranii celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945. (George PROCA)