Social

Ca-n filmele cu proști – Județul care scoate pe bandă rulantă confecționeri, deși mai nimeni nu are nevoie de ei

Ani la rând, învățământul liceal și profesional vasluian a produs sute de absolvenți fără perspective de angajare. Efectele se văd acum, când în doar doi ani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui a recalificat 964 de persoane cu vârsta sub 25 de ani, majoritatea provenind din mediul urban.

Cei mai mulți dintre cursanții AJOFM au fost absolvenți de studii profesionale, liceale și universitare. Și mai grav este că de la an la an, nevoia de recalificare crește.

Unul dintre motivele care face necesară recalificarea este faptul că educația vasluiană specializează tinerii în meserii care nu mai au căutare. De exemplu, se formează confecționeri într-un mod alarmant, în condițiile în care numărul de fabrici de profil existente la nivel județean este redus, fapt care permite încadrarea în muncă a unui mic procentaj din totalul absolvenților. Tinerii care au învățat o meserie de acest tip devin șomeri și sunt nevoiți să se recalifice pentru a se putea întreține.

În timp ce grupurile școlare creează confecționeri și mecanici, patronii au nevoie de agenți de securitate, de vânzători, barmani, bucătari, contabili, coafeze, cosmeticiene, cusători de piele și înlocuitori, instalatori de instalații tehnico-sanitare și de gaze, secretare, sudori, bucătari, designeri de pagini web, experți în achiziții publice, fierari betoniști, lucrători în morărit și panificație, pizzeri etc.

În anul 2014, la cele 46 de cursuri de recalificare organizate de AJOFM s-au prezentat 975 de persoane, din care 309 cu vârsta sub 25 de ani și 187 cu vârsta între 25 și 35 de ani. Majoritatea cursanților au avut studii de nivel primar, gimnazial sau profesional (441), 415 au avut nivel de studii liceal și postliceal, iar 119 nivel de studii universitar. Din cei 975 de cursanți, 461 au fost din mediul rural și 514 din cel urban.

Un an mai târziu, în 2015, AJOFM a organizat un număr aproape dublu de cursuri de calificare (91) care au implicat 1.422 de cursanți (661 din mediul urban), din care 655 de persoane sub 25 de ani și 244 cu vârsta între 25-35 de ani. Din totalul de cursanți din 2015, 538 au avut studii de nivel primar, gimnazial sau profesional, 729 au fost persoane cu nivel de studii liceal și postliceal, iar 155 au un nivel de studii universitar. (Bogdan RUSU)

Related Articles

Back to top button