Social

Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui, vizibil la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Astăzi, un fenomen astronomic foarte rar și deosebit, trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, va putea fi observat în condiții foarte bune la Bârlad. Cu prilejul tranzitului planetei Mercur, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza mai multe activități pentru public. De la ora 13:00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235, va avea loc o conferință publică despre tranzitului lui Mercur, iar după oră 14:00 fenomenul va putea fi văzut prin instrumentele observatorului.

Diagrama tranzituluiLa ora 14:11:50 va avea loc începutul fenomenului astronomic. Planeta Mercur va începe să fie vizibilă ca un disc mic negru în dreptul Soarelui. Iar la ora 17:55:53 va fi faza maximă a tranzitului. Mercur se va afla atunci cel mai aproape de centrul discului Soarelui.

Pentru latitudinea tării noastre fenomenul se va încheia odată cu apusul Soarelui, în jurul orei 20:30. Finalul efectiv al tranzitului planetei Mercur nu va fi vizibil de la noi.

În tot acest timp publicul vizitator va avea ocazia să observe transmisia live a tranzitului în sala observatorului astronomic, ce va fi posibilă cu ajutorul telescopului principal. Prețul este de doi lei de persoană.

Nu încercați să observați Soarele printr-un instrument fără filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Dacă priviți Soarele cu ochii neprotejați chiar și pentru câteva secunde, puteți să suferiți leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!

Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 7 mai 2003, iar următorul va avea loc abia pe 11 noiembrie 2019. În fiecare secol sunt în jur de 13 asemenea fenomene, dar nu toate sunt vizibile din țara noastră. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button