Ce ”mizerii” spală Învățământul vasluian cu banii noștri? 40.000 de lei pentru mopuri, clor și mături cheltuiți de Liceul ”Racoviță” în numai trei luni
În primele trei luni ale acestui an conducerea Liceului „Emil Racoviță” (LER) din Vaslui a achiziționat materiale pentru curățenie cu o valoare colosală: 40.000 de lei (400 milioane de lei vechi). Suma a fost folosită pentru a curăța un corp de clădire și o sală de sport. Prin comparație, Liceul „Mihail Kogălniceanu” – LMK (instituție aproximativ egală cu Liceul ”Racoviță” ca număr de elevi și ca suprafață) s-a descurcat cu mai puțin de 1.700 de lei (17 milioane de lei vechi). Dar exemplul absolut de decență (comparativ cu LER) este Liceului Tehnologic „Ștefan Procopiu” Vaslui, unde numărul de elevi este mai mare decât dublu (circa 2.000), iar unitatea este dotată cu o cantină, spălătorie pentru textile, patru clădiri (internat și săli de clasă), un service auto și diverse ateliere. În intervalul ianuarie-martie 2016, conducerea de la „Procopiu” nu a avut nevoie decât de 12.700 de lei pentru a face curățenie în tot complexul.
Din datele prezentate în rapoartele de execuție bugetară ale LER reiese că în primul trimestru al anului în curs cheltuielile pe materialele de curățenie necesare au fost: în ianuarie 7.693 de lei, în februarie: 15.926 lei, iar în martie: 16.335 lei! În același timp, la LMK a plătit pentru igienizarea clădirilor aflate în administrare următoarele sume: în ianuarie 0 lei, în februarie 588 lei, iar în februarie 1.189 de lei.
Raportând suma plătită de LER pe materiale pentru curățenie în primul trimestru al acestui an la fiecare din cele 90 de zile, reiese că în fiecare zi au fost folosite produse de curățenie în valoare de peste 443 de lei!
Costul real al curățeniei zilnice este însă altul: „În perioadele în care nu se face curățenie generală, în medie, pe zi, valoarea produselor de curățat pe care le folosim nu depășește ca valoare suma de 50-60 de lei”, ne-a declarat Lucica Cobjilă, una din cele trei femei de serviciu ce lucrează la LMK.
Lipsa licitațiilor, un prilej de risipă
Din moment ce managerii nu sunt obligați să organizeze lictații pentru a achiziționa bunuri cu valoare mai mică de 30.000 de euro, fiecare director este liber să cumpere produse pentru igienizare de la orice firmă, la prețuri mari sau foarte mari. În cazul LER, modul în care s-au făcut achizițiile de produse pentru curățenie poate fi verificat doar de inspectorii Curții de Conturi sau de contabilii Consiliului Local Vaslui, instituția care finanțează unitatea de învățământ.
Contactat telefonic, Dan Hulubei, director al LER, ne-a declarat într-o primă fază că nu poate preciza de ce s-a plătit atât de mult pe materialele pentru curățenie, deoarece nu știe. Ne-a sugerat că este posibil să se fi plătit atât de mult pentru a achiziționa la ofertă, produsele de curățat pentru întregul an.
După ce s-a mai gândit, ulterior directorul Hulubei Ulterior a revenit și ne-a declarat că în bugetul liceului, la capitolul ”Materiale pentru curățenie” au fost introduse și niște cheltuieli făcute pentru igienizarea spațiului în care a funcționat în trecut o centrală termică.
Surse din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui îl contrazic. Reprezentanții ISJ spun că firesc ar fi fost ca aceste cheltuieli să fie trecute la alte rubrici prezente în bugetul instituției: „Alte bunuri și servicii pentru funcționare” sau „Reparații curente”.
Și la ISJ Vaslui se spală cu sume apreciabile
Deși funcționează cu un număr redus de birouri, ISJ Vaslui a achiziționat materiale pentru curățenie la un preț destul de piperat. Cel puțin în raport cu sumele cheltuite de Liceul Tehnologic. În primele trei luni ale lui 2016, ISJ a achitat 5.542 de lei. Menționăm că în instiuție este angajată doar o femeie de serviciu, care are grijă de circa 20 de încăperi
Discutând cu inspectorii școlari, am aflat că în acest an, la ISJ-ul nu a avut nicio igienizare generală care să necesite o investiție masivă în produse de curățat. Curățarea birourilor se rezumă la aspiratul covoarelor, ștersul ferestrelor, igienizarea băilor, a parchetului și a meselor de lucru.
Este totuși greu de crezut că inspectorii școlari murdăresc excesiv toaletele și mesele de lucru, situație care ar solicita un consum mare de detergenți, odorizante etc. Astfel, nu se explică cum a reușit responsabila cu igienizarea ISJ ca în trei luni de activitate să consume materiale pentru curățenie de aproape 56 de milioane de lei vechi. (Bogdan RUSU)