Sanatate

Cristina Sârbu, director de îngrijiri medicale la spitalul bârlădean: ”Obligația spitalelor este de a schimba cu regularitate dezinfectanții”

Nici Hexi Pharma n-a folosit, nici microbi nu au apărut. În plin scandal al dezinfectanților diluați, conducerea Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad susține că aici nu există pericolul infecțiilor nosocomiale, întrucât probele prelevate nu au indicat existența unor bacterii periculoase.

După cum vă informam zilele trecute, conducerea spitalului bârlădean a dispus efectuarea unui autocontrol în urma scandalului iscat pe seama dezinfectanților de la Hexi Pharma, și chiar dacă nu a folosit aceste produse, a dorit să afle care este eficiența dezinfectanților utilizați. Nu au fost sesizate neconformități, asigură conducerea unității.

Ulterior, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prelevat probe și până acum nu a comunicat Spitalului „Beldiman” rezultatul. Conform uzanțelor, dacă spitalul nu a primit nicio informare cu privire la rezultatul controlului, mai multa ca sigur nu au fost identificate neconformități.

Nemulțumirile spitalelor care au folosit produse dezinfectante de la firma Hexi Pharma au ieșit la iveală și nu vor rămâne la acest stadiu.

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” nu a folosit produse dezinfectante de la firma incriminată , cu excepția câtorva luni în care au achiziționat soluții antiseptice asupra cărora au fost dubii, drept pentru care reprezentanții unității medicale au refuzat să mai colaboreze cu Hexi Pharma.

În urmă cu cinci ani, spitalul a achiziționat soluții antiseptice, printre care și săpun antiseptic, folosit în zonele cu risc, respectiv pentru spălarea mâinilor personalului medical care efectua intervenții chirurgicale. Am fost nemulțumiți de calitatea produselor și de eficiența lor. Colaborăm acum cu două firme străine – Anios (Franța) și Schulke & Mayr (Germania), dar și cu o firmă din Iași. Obligația spitalelor este de a schimba cu regularitate dezinfectanții, cu scopul de a evita dezvoltarea rezistenței unor microbi. Un lucru pozitiv este că, pe viitor, Ministerul Sănătății va dispune verificarea produsului ieșit din fabrică și de un laborator acreditat desemnat de minister, nu cum se face acum la laboratorul firmei”, a declarat, pentru Est News, Cristina Sârbu, director de îngrijiri medicale al Spitalului „Elena Beldiman”. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

2 Comments

  1. Sa credem ca in spital nu ati avut infectii nocosominale???Sa fim seriosi.

    1. Sigur ca sunt infectii nosocomiale, se identifica, se raporteaza, se controleaza
      si se incearca limitarea acestora!

Back to top button