altex
National

Raport corpul de control al premierului: Cauza îmbolnăvirilor din Argeș, necunoscută. Guvernul cere verificarea vaccinurilor

Corpul de control al premierului nu a identificat cauza îmbolvărilor la bebelușii din Argeș, dar a solicitat PÎCCJ verificări privind stocurile de vaccinuri existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică, a spitalelor și a cabinetelor medicale individuale și calitatea acestora. 

Corpul de control al primului-ministru anunță că s-a adresat în martie Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a efectua ”verificări privind situația reală a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică, a spitalelor și a cabinetelor medicale individuale și calitatea vaccinurilor administrate sau aflate asupra celor abilitați să pună în aplicare programul de imunizare a copiilor”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat Corpului de control al primului-ministru faptul că sesizarea a fost trimisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Corpul de control al premierului nu a ajuns la o concluzie privind cauza îmbolnăvirilor din Argeș, dar a descoperit nereguli pe toată linia – la Spitalul de Pediatrie Pitești, la Direcția de Sănătate Publică Argeș, la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, la medici din Argeș care au stocat și administrat vaccinurile, precum și achiziții de produse Hexi Pharma la Spitalul Județean de Urgență Pitești. 

Astfel, în raportul Corpului de control al premierului pe tema arată că ”mare parte dintre copii internați, în perioada 18.01.2016 – 11.02.2016 la spitalele din județul Argeș și, ulterior, la Spitalul de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie și la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă și respiratorie, precum și anemie carențială și rahitism, fapt ce denotă o imunitate scăzută a organismului acestor copii”, iar ”unora dintre copiii din județul Argeș diagnosticați cu afecțiuni grave ale aparatului digestiv și internați la Spitalul de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie li s-a administrat vaccin hexavalent/pentavalent, furnizat de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Argeș, după cum urmează: vaccinul hexacima a fost administrat, în perioada 17.09.2014 – 23.11.2015, unui număr de 13 copii; vaccinul infanrix a fost administrat, în perioada 18.02.2015 – 09.06.2015, unui număr de 3 copii; vaccinul pentaxim a fost administrat, în perioada 18.02.2015 – 18.06.2015, unui număr de 2 copii”.

test

Astfel, corpul de control a verificat și achiziția de către Ministerul Sănătății, pentru realizarea campaniilor de vaccinare a copiilor, a unor doze de vaccin hexavalent având ambalaj slovac, bulgar si kazah (destinat pentru piata din Kazahstan, non-europeană), constatând că deși Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerului Sănătății faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan, este un ”medicament neautorizat de punere pe piață”, care deține numai o opinie științifică pozitivă din partea Agenției Europene pentru Medicamente, prin Autorizația pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale conform art. 703 alin. (2) din Legea 95/2006 nr. 185/30.12.2015, cu valabilitate de un an, societatea Polisano S.R.L. a fost autorizată să distribuie 107.300 doze x 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM.

”Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a emis Autorizația pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale nr. 185/30.12.2015, în favoarea societății Polisano S.R.L., în condițiile în care din documentele transmise nu rezultă că: medicamentul este prescris de un medic, care își justifică solicitarea și nu există pe piața românească un alt medicament care să satisfacă nevoile speciale invocate”, se subliniază în raport.

Corpul de control a cerut transmiterea documentelor preluate în legătură cu achiziționarea de vaccinuri de către Ministerul Sănătății în cadrul Programului național de imunizare pentru perioada 2013 – 2015 către echipa de control din cadrul Corpului de control al primului-ministru care efectuează verificări la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, în scopul verificării legalității emiterii de către Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, a autorizațiilor de punere pe piață a vaccinurilor achiziționate de Ministerul Sănătății în perioada 2013 – 2015 și a verificării la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale a următoarelor aspecte: monitorizarea reacțiilor adverse produse de vaccinurile hexavalente cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară și kazahă distribuite pe piața din România; luarea tuturor măsurilor asiguratorii astfel încât vaccinurile hexavalente cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară și kazahă distribuite pe piața din România să fi fost administrate corect de către personalul medical din unitățile incluse în Programul Național de Imunizare; respectarea cerinței privind transmiterea periodică la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale a listelor cuprinzând unitățile incluse în programul de imunizare la care vaccinurile hexavalente, cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară și kazahă, exceptate de la etichetare în limba română, au fost distribuite.

În plus, la unul dintre cabinetele medicale în care s-a vaccinat unul dintre cei 16 copii internați a raportat deteriorarea unor doze de vaccin, însă în formular se regăseau ștersături privind vaccinurile deteriorate și stocurile acestora, iar asistentul medical ”a preluat de la Direcția de Sănătate Publică Argeș vaccinuri pe care însă nu le-a transportat în aceeași zi la frigiderul din cadrul cabinetului medical ci s-a oprit cu acestea la domiciliul propriu, vaccinurile fiind transportate la frigider a doua zi, când a constatat și faptul că celelalte doze de vaccin din frigider erau depreciate”.

În raport se mai arată că Spitalul Județean de Urgență Pitești a efectuat în perioada 2013 – februarie 2016 achiziții de dezinfectanți în principal de la societățile HEXI PHARMA CO S.R.L. și REBEMEDICAL S.R.L., achizițiile de la HEXI PHARMA fiind în sumă de 789.793,04 RON (clorhexin A, dexin, kalexin, polyiodine, suprahex, suprasept concentrat, terasept, thor concentrat, etc.).

Sursa; mediafax.ro

Related Articles

Back to top button