altex
JustitieSocial

Peste 300 de oameni înșelați, circa 2 milioane de euro prejudiciu!

de Răzvan CĂLIN

Este bilanțul rețelei de brokeri falși, printre care se numără și indivizi din Vaslui, care a fost destructurată în urma unei acțiuni concertate a Poliției Române.

Ancheta în cazul rețelei de escroci care se dădeau drept brokeri, din care fac parte și indivizi din județul Vaslui, continuă să scoată la lumină tot mai multe date despre activitatea infracțională a acestora. Acțiunea de amploare pe care structuri specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a desfășurat-o în urmă cu două zile (miercuri, 25 mai), s-a soldat cu reținerea a 10 persoane.

Miercuri au fost efectuate nu mai puțin de 55 de percheziții la diverse persoane din București și 13 județe: Vaslui, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Suceava și Teleorman. Toți acești indivizi sunt acuzați de înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital. Mai exact, indivizii se dădeau drept brokeri care au țepuit mai multe persoane atrăgându-i cu iluzia unor câștiguri substanțiale în urma unor presupuse tranzacții pe piața de capital. Dosarul este unul extrem de complex, dovadă fiind și numărul extrem de mare de persoane vătămate sau care au calitatea de martori: peste 300 de oameni, iar lista este deschisă!

”Au fost ridicate peste 300 de hard-disk-uri utilizate în activitatea infracțională, acestea urmând a fi percheziționate informatic. De asemenea, au fost audiate peste 100 de persoane vătămate și martori, iar alte 200 de persoane vătămate și martori au fost citate pentru perioada următoare. Totodată, au fost aplicate sechestre asupra conturilor deținute la unități bancare de persoanele fizice și juridice implicate. În baza probatoriului administrat, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 10 persoane, acestea fiind reținute pentru 24 ore, urmând să fie prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă”, se precizează într-un comunicat de presă emis de IGPR.
Până în prezent, anchetatorii au descoperit că persoanele bănuite, prezentându-se în calitatea falsă de brokeri și reprezentanți ai unor societăți de servicii de investiții financiare care administrează platforme de investiții online, ar fi determinat mai multe victime să depună sau să transfere bani în conturile bancare ale celor în cauză, sub titlul de investiții în operațiuni pe piața de capital. Clienții ar fi fost ademeniți cu iluzia unor câștiguri rapide, însă, în realitate, banii nu ar fi fost investiți pe piața de capital, ci ar fi fost depuși de victime direct în conturile unor persoane juridice nerezidente.
Mare parte din banii rezultați ar fi urmat trasee financiar – bancare către Bulgaria, Cipru și Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiți către persoanele implicate în activitatea infracțională. Operațiunile pe piața de capital ar fi fost doar o legendă falsă creată de persoanele bănuite pentru a determina victimele să depună sau să transfere bani, platformele de tranzacționare fiind create artificial, fără nicio aprobare sau autorizare a instituțiilor cu atribuții în domeniu.

test

Până în momentul de față, anchetatorii au stabilit că prejudiciul cauzat este de aproximativ 2.000.000 de euro, însă este foarte posibil ca pe măsură ce avansează cercetările, acesta să capete valori și mai mari. Anchetatorii roagă victimele unor astfel de fapte care nu au sesizat, până în prezent, organele de urmărire penală, să se prezinte la Direcția de Investigare a Criminalității Economice sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. La acțiune au participat polițiștii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, specialiști ai Direcției Comunicații și Tehnologia Informației, precum și polițiști ai Poliției Capitalei și ai inspectoratelor de poliție județene unde sunt efectuate perchezițiile.

Related Articles

Back to top button