Cum au votat bârlădenii! Ce-au sperat și ce-au primit aspiranții la fotoliile din fruntea administrației publice locale!
de Răzvan CĂLIN
S-a așternut cortina și peste ediția 2016 a alegerilor locale și, ca de obicei, învingătorii jubilează parcă spre a adânci și mai mult disperarea învinșilor. La Bârlad, scrutinul pentru fotoliul de primar al orașului s-a încheiat cu victoria evidentă a liberalului Dumitru Boroș (cu 43,85% din voturile valabil exprimate). Marele perdant este Adrian Solomon, care a obtinut 34,58% din sufragii. Victoria avocatului Boroș este oarecum surprinzătoare atât timp cât, de ani buni se știe că, volens nolens, Bârladul, ca și întreg județul, era văzut ca o fortăreață roșie pesedistă.
La o analiză mai atentă a datelor furnizate de Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) Bârlad putem sesiza câteva aspecte tragi-comice. În primul rând, situația comunicată de BEC nu reflectă nici pe departe încrederea cu care candidații au defilat timp de o lună prin fața alegătorilor bârlădeni. Fiecare dintre ei a crezut cu ardoare în șansa sa, lucru ce i-a făcut să se arunce în această bătălie electorală aproape orbește, visând cu ochii deschiși la cine știe ce impresionant scor care să-i cocoațe direct în fotoliile mult dorite.
În ciuda pasiunii depuse, a promisiunilor aruncate (unele fără acoperire, dar lansate din convingerea că vor vrăji electoratul) și a discursului pasional, rezultatul anunțat după închiderea urnelor a fost pentru mulți dintre ”catindați” un veritabil duș rece. Nu putem să nu remarcăm penibilul de care s-au umplut alți concurenți care s-au înscris entuziasmați într-o cursă electorală ce s-a dovedit a fi, până la urmă, o pălărie mult prea mare pentru capetele lor înfierbântate. Unii dintre ei s-au crezut un fel de ”cel mai iubit dintre pământeni”, dar scorul electoral le-a arătat tocmai opusul situației. Avem cazuri în care unii dintre candidați au reușit ”performanța” de a obține voturi mai puține decât numărul semnăturilor ce le-au fost necesare pentru a se înscrie în cursa electorală. Excepția o reprezintă independentul Bogdan Sârbu, care a acces în Consiliul Local (CL) Bârlad cu voturile a aproape 1.000 de concetățeni, cu vreo 200 de opțiuni mai mult decât i-ar fi fost necesar.
Unii dintre cei mai vocali candidați, precum Tiberius Nechita (PRU), au picat acest examen electoral cu un scor absolut rușinos. A obținut doar 431 de voturi, în timp ce formațiunea politică pe care o reprezintă – PRU – a câștigat 484. Semn că nu a reușit să-și convingă nici măcar simpatizanții sau membrii de partid. O situație similară o întâlnim și în cazul lui Ionel Spiridon, care nu a convins decât 690 de bârlădeni, în timp ce partidul din partea căruia a candidat a strâns 1.043 de voturi.
Dar haideți să vedem concret cum a fost situația în cazul fiecăruia din cei 10 candidați la fotoliul de primar al Bârladului. Din datele furnizate de BEC, numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 22.733.
Dumitru Boroș (PNL) – 9.969 (43,85%)
Adrian Solomon (PSD) – 7.861 (34,58%)
Dionisie Lefter (independent) – 1.546 (6,80%)
Vasile Ivan (ALDE) – 794 (3,49%)
Ionel Spiridon (PMP) – 690 (3,04%)
Constantin Pâslaru (UNPR) – 488 (2,15%)
Daniel Buzamăt (PSRO) – 459 (2,02%)
Tiberius Nechita (PRU) – 431 (1,90%)
Mircea Leonte (independent) – 336 (1,48%)
Ioan Sava (PND) – 159 (0,70%).
Cât privește CL Bârlad, BEC a raportat un număr total de 22.622 de voturi valabil exprimate. Iată cum arată clasamentul la acest capitol.
PNL – 8.373
PSD – 7.961
PMP – 1.043
Sârbu Bogdan Ioan – independent – 999
ALDE – 721
PSRO – 530
PRU – 484
Timofte Mioara – independent – 407
Platon Liliana – independent – 393
UNPR – 371
PND – 311
Mircea Leonte – independent – 282
PER – 271
Asociația partida Romilor Pro-Europa – 204
Ilie Eugen – independent – 108
Lipșa Cristian Bogdan – independent – 83
Șișcă Constantin – independent – 81.
În consecință, noul CL Bârlad va fi format din 10 consilieri PNL, 10 PSD și un mandat deținut de independentul Bogdan Sârbu. ”Cetateanul de pe strada ta”, slogranul sub care a candidat Sârbu, și-a dorit sa fie o voce aparte in cadrul comunitatii in cadrul careia traieste. Dar, cum stravechea vorba ”ai grija ce-ti doresti” nu s-a nascut degeaba, Bogdan are șansa de a-i testa profundul inteles. Caci, dacă își va păstra calitatea de independent și va vota dupa propria lui constiinta, misiunea lui va fi grea și ingrata, deoarece votul lui va fi hotarator in orice inițiativă dezbătută la nivel de oraș, întrucât nici PSD și nici PNL nu au obținut majoritatea în CL Bârlad.
Chiar despre ”independentul” Bogdan Sârbu voiam să scriu, dar mi-a luat-o ”relu” înainte. Nu-l suspectați cumva de conștiință, că nu cunoaște sensul termenului. Păcat că bârlădenii, în disperarea lor pentru schimbare și mai bine, votează oameni pe care nu-i cunosc…
Că a ieșit Boroș (fost Bouroș) este vestea bună. Că acest individ (Sârbu) a ieșit consilier este odios. Că va mai și depinde de votul lui soarta deciziilor consiliului, este și mai trist. Miroase din satelit a blat cu Solomon. Dumnezeu cu mila!
Cât despre PSD, ar fi câștigat în mod sigur dacă ar fi avut un candidat ca d-nul Bunea. Însă când ești arogant și crezi că ”prostimea” votează pe oricine propune PSD-ul, o mai iei și peste bot….
Constiinta si misiunea acestui individ va fi de a vota alaturi de PSD….Un gunoi adus pe apele maloase ale PSD-ului si PNL-ului blatist si tradator ?