AdministratieSocial

Autoritățile caută soluții pentru reintegrarea deținuților după eliberarea lor din Penitenciarul Vaslui

Zeci de reprezentanți ai mai multor instituții publice din județ, inclusiv ai unor organizații neguvernamentale, s-au întâlnit, joi, la Penitenciarul Vaslui, pentru a găsi soluții în privința deținuților după ce aceștia vor ieși din pușcărie, în vederea reintegrării acestora în societate.

Penitenciarul Vaslui a organizat, în clubul din incinta unității, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale locale privind problematica reintegrării sociale a deținuților. Proiectul a constat într-o dezbatere și un dialog între specialiștii unității, deținuți participanți și invitații care au competențe instituționale și care și-au manifestat disponibilitatea pentru recuperarea acestor persoane. Dialogul a fost axat pe o prezentarea obiectivă a nevoilor de asistență a celor aflați în pușcărie și a suportului necesar ce trebuie oferit pentru reintegrarea acestora în viața comunității după ce vor ieși de după gratii.

Dezvoltarea și extinderea rețelei de parteneriate între administrația penitenciară și alte instituții și organizații neguvernamentale care desfășoară activități destinate persoanelor custodiate, precum și identificarea unor soluții practice pentru tipurile de probleme cu care se confruntă persoanele private de libertate au fost principalele obiective urmărite în cadrul întâlnirii. Experiența europeană a arătat că singura modalitate viabilă de a reduce infracționalitatea este prin implicarea comunității. Colaborarea cu reprezentanții instituțiilor locale în desfășurarea activităților destinate reintegrării sociale a deținuților, investiția în formarea și perfecționarea profesională a personalului responsabil, stimularea activităților de voluntariat și, nu în ultimul rând, sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica infracționalității, constituie alternative viabile de acțiune pentru prevenirea recidivei și creșterea calității vieții în detenție, precum și premisele unei comunități mai sigure”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

În urma întâlnirii, au fost structurate nevoile reale ale deținuților și activitățile pentru care este nevoie de sprijinul ONG-urilor. Totodată, au fost identificați noi colaboratori care pot îmbogăți oferta de programe și activități educative, de asistență psihologică și socială de la nivelul penitenciarului sau care pot contribui la reintegrarea socială a persoanelor care ispășesc pedepse privative de libertate.

În final, participanții au stabilit un calendar de activități pentru semestrul al doilea al acestui an, pe baza unor planuri comune de măsuri, centrate pe facilitarea reintegrării persoanelor private de libertate. Toți partenerii și-au manifestat reala disponibilitate de a oferi deținuților, țintit pe nevoile reale ale acestora, activități și programe axate pe educație, formare profesională, dezvoltare personală, identificarea unor soluții practice pentru tipurile de probleme cu care se confruntă persoanele private de libertate. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button