Întâlnire de promoție neobișnuită: Mai mulți bârlădeni s-au gândit să sărbătorească 55 de ani de la absolvirea clasei I, în frunte cu doamna învățătoare!
Puțini dintre noi au avut ocazia să se întâlnească într-un cadru organizat cu colegii de școală primară și cu învățătoarea lor.
Duminica trecută, elevii clasei I A, promoția 1961, s-au reîntâlnit după 55 de ani în instituția unde au învățat să citească și să scrie – Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu”. După ce dimineață au vizitat Colegiul și s-au fotografiat în aulă, 20 de foști elevi prezenți la întâlnirea de promoție au mers la restaurant, dar nu singuri. Deși pare incredibil, le-a fost alături și învățătoarea lor, Maria Talașman, care, la 90 de ani, este foarte vioaie. Pentru că toți elevii clasei au continuat în aceeași formulă gimnaziul, au considerat firesc să participe la acest eveniment festiv și fosta lor dirigintă, domnișoara Elena Grădinaru, care ulterior s-a căsătorit și a devenit doamna Elena Nicola.
Mulți dintre elevii clasei I A au fost colegi timp de 12 ani în aceeași școală. Nu au fost prezenți la întâlnire decât 20 din 25 de elevi câți avea clasa I A, unii trecând, din păcate, la cele veșnice.
„Noi am intrat în clasa I A în 1961, la «Codreanu» și unii dintre noi au urmat 12 ani în aceeași școală. Eu sunt unul dintre ei. Ne-am considerat urmașii cireșarilor lui Constantin Chiriță, iar evenimentul organizat l-am denumit «În căutarea cireșarilor pierduți». Am inițiat acest demers deoarece în decursul timpului, deși cei mai mulți au mers împreună până in clasa a VIII-a unii, au plecat în anii următori pe la alte școli și întâlnirea de promoție de la finele liceului se făcea doar cu cei care la acel moment se mai aflau în școală. Acum am reușit să-i recuperăm și pe cei pierduți. Colegii mei sunt oameni de diferite profesii, unii oameni de afaceri în țară și în străinătate, dar niciun politician”, ne-a spus Adrian Gheorghiu, unul dintre foștii elevi ai clasei I A.
Întâlnirea după 51 de ani de la terminarea clasei a IV-a, cu colegii de școală primară, a fost un bun prilej de a depăna amintiri, de a răsfoi catalogul patinat de vreme și de a face planuri de viitor. „În căutarea cireșarilor pierduți” este un proiect care poate fi implementat cu succes și de alte generații de foști elevi. (Mihaela NICULESCU)