Cinci cazuri de meningită la Bârlad
Niciun pacient internat în secțiile Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad nu a fost diagnosticat cu gripă. Săptămâna trecută, medicii infecționiști au avut suspiciuni în privința unui pacient de 62 de ani din Bârlad, care prezenta simptome compatibile cu gripa. Probele de laborator trimise la Iași au infirmat, însă, diagnosticul de gripă.
Dacă în ceea ce privește gripa, până la această oră, nu a fost confirmat nici un caz printre pacienții internați la spitalul bârlădean (atât cei provenind din oraș cât și cei din mediul rural), secția Boli infecțioase a înregistrat în ultimele zile câteva cazuri de meningită virală. Săptămâna trecută au fost externați trei pacienți cu meningită, iar acum au mai rămas internași doar doi.
Reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman” au precizat că, în cazul celor cinci pacienți cu meningită, diagnosticul a fost confirmat prin analize de laborator și că nu se pune problema existenței vreunui focar, cazurile fiind izolate. Pacienții internați, toți adulți și bătrâni, s-au prezentat într-o fază avansată a bolii, unul necesitând chiar investigații amănunțite, la Iași. Medicii infecționiști atrag atenția pacienților care prezintă simptomatologie specifică meningitei să se prezinte cât mai devreme la spital. Meningita virală este o boală care se transmite prin mâncare, apă sau obiecte contaminate. Simptomele meningitei virale sunt: febră, frisoane, dureri de cap, vărsături, fotofobie, senzație de gât înțepenit. Netratată la timp, boala poate lăsa sechele severe și uneori poate duce la deces. Cei mai vulnerabili sunt copiii, care reprezintă 80-90% din numărul pacienților cu această boală infecțioasă, dar sunt afectați și bătrânii sau persoanele cu imunitate scăzută.
Secția Boli Infecțioase a Spitalului „Elena Beldiman” are un grad de ocupare de 100%, care ar putea fi depășit în zilele următoare, având în vedere numărul crescut de viroze. (Mihaela NICULESCU)