Home » Administratie » Bârlădenii vor plăti mai puțin pentru eliberarea actelor de identitate

Bârlădenii vor plăti mai puțin pentru eliberarea actelor de identitate

De astăzi, vor fi anulate trei taxe în domeniul Evidenței Persoanelor și Stării Civile. Dacă până acum taxa de timbru, în valoare de 5 lei, se aplica pentru un număr de șase servicii prestate, de la 1 februarie aceasta dispare.

În baza Legii 1 /2017, privind eliminarea unor taxe și tarife, va fi anulată taxa de timbru pentru eliberarea și preschimbarea actelor de identitate, la înscrierea reședinței, la eliberarea cărții de identitate provizorii, la înregistrarea cererilor persoanelor fizice și juridice privind furnizarea unor date din Registrul Național de Evidență a persoanelor, la eliberarea certificatelor de atestarea cetățeniei și domiciliului. Cu alte cuvinte, articolul 6 din Legea 1 / 2017 abrogă Legea 117 /1999 privind taxele extrajudiciare de timbru.

De asemenea, se elimină taxa extrajudiciară de timbru de 15 lei pentru schimbarea numelui pe cale administrativă. Tot de astăzi, se elimină taxa consulară, în valoare de 22 de lei, care se plătea pentru eliberarea certificatului de cetățenie sau de domiciliu.

Doresc să precizez faptul că, pentru eliberarea actelor de identitate, se vor plăti de astăzi următoarele taxe: 7 lei – taxa pentru eliberarea cărții de identitate și 1 leu taxă pentru cartea de identitate provizorie. Cu alte cuvinte, taxa de 12 lei, pe care o plătiți la Primărie, scade la 7 lei. Am ținut să fac aceste precizări pentru că Legea 1 / 2017 a fost înțeleasă greșit de anumite persoane și chiar de unele mijloace mass-media centrale”, ne-a declarat Monica Stoleriu, director executiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Bârlad. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor