Șase minore sub 17 ani au născut anul acesta la maternitatea din Bârlad
Numărul copiilor care aduc pe lume copii, în județul Vaslui, se menține destul de ridicat. Lipsa educației, inclusiv a celei sexuale, dar și abandonul școlar, sunt principalele cauze ale acestui fenomen.
În aproape șase săptămâni, câte au trecut de la începutul anului, la maternitatea din Bârlad au născut deja șase minore: patru de 17 ani, una de 16 ani și alta de 14 ani. O minoră de 13 ani s-a prezentat zilele acestea la control, urmând să nască peste trei luni.
Anul trecut, la spitalul bârlădean, 104 minore au adus pe lume copii. 53 aveau 17 ani, 36 – 16 ani, 11 – 15 ani, trei aveau 14 ani, iar una 13 ani. Astfel de nașteri nu mai reprezintă demult excepții. Minorele provin din medii diferite și nu sunt doar de etnie romă, unde tradiția specifică acestei minorități este păstrată.
Medicii atrag atenția asupra efectelor negative pe care le are nașterea la vârsta adolescenței timpurii.
„Corpul acestor fete este foarte fraged. Până la 16, chiar 18 ani, el este în formare. Desigur că o naștere la o vârstă sub 16 ani vine cu ceva riscuri. Din punct de vedere medical, cezariana este metoda agreată pentru aducerea pe lume a copiilor mamelor foarte tinere, nedezvoltate biologic complet. Să nu neglijăm nici impactul psihologic, care poate duce la repercusiuni în timp, cu un marcaj asupra întregii vieți, mai ales dacă sarcina apare în urma unui abuz sexual. În orice caz, apariția unui copil în viața unei de fete de școală generală este, de cele mai multe ori, o povară. Unele sunt alungate din familie, sunt nevoite să-și abandoneze copiii în maternitate și de aici apare un șir întreg de neplăceri”, ne-a declarat dr. Mihail Andronachi, șeful secției Obstetrică – Ginecologie din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
Având în vedere numărul deloc de neglijat al mămicilor foarte tinere, de câțiva ani se impune prezența în spital a unui psiholog care să consilieze minorele înainte și după naștere. Poate că, în lunile următoare, Spitalul „Elena Beldiman” va scoate la concurs un post de psiholog pentru consilierea pacienților care urmează să fie operați, a celor cu boli incurabile și a gravidelor, minore sau nu. Spitalul bârlădean are angajați doi psihologi, dar numai pentru pacienții internați la Psihiatrie sau care beneficiază doar de tratament ambulatoriu de specialitate. (Mihaela NICULESCU)