Home » Administratie » Facturile la căldură, cu peste 60% mai mari în ianuarie, din cauza gerului prelungit

Facturile la căldură, cu peste 60% mai mari în ianuarie, din cauza gerului prelungit

Facturile la căldură în municipiul Vaslui aferente lui ianuarie sunt cu 60% mai mari față de luna anterioară, ajungând și la 500 de lei pentru un apartamente cu patru camere. Costul ridicat al energie termice a fost cauzat de consumul mult mai mare de gaz din cauza gerului prelungit din ianuarie.

Populația municipiului Vaslui va avea de plătit între 150 și 510 de lei pentru căldura de care a beneficiat în ianuarie, bani ce urmează a fi achitați către furnizorul de gaze, în condițiile în care peste 90% din cei care locuiesc la bloc au centrale proprii de apartament. Facturile la gaz sunt cu peste 60% mai mari față de luna anterioară, cele mai mari creșteri ca sume fiind înregistrate de către proprietarii de apartamente cu patru camere. Astfel, costurile cu energia termică sunt, în medie, de 150 de lei pentru o garsonieră, 280 de lei pentru un apartament cu două camere, 380 de lei pentru o locuință cu trei camere și 510 de lei pentru un apartament cu patru camere. Pentru decembrie, de exemplu, costul căldurii pentru un apartament cu două camere a fost de 180 de lei, ceea ce înseamnă că, în ianuarie, s-a înregistrat o creștere de 62%.

Era de așteptat ca facturile să fie atât de mari, în condițiile în care întreaga lună ianuarie am avut numai temperaturi negative, inclusiv pe parcursul zilei. Și pe februarie se prefigurează facturi mari, chiar dacă este ultima lună de iarnă, ținând cont că s-a menținut vremea geroasă”, ne-a declarat Viorel Iacob, administratorul unei asociații de proprietari din Vaslui.
Facturile la energie termică pentru ianuarie sunt la fel de mari și pentru cele aproape 700 de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor