Social

Peste 175.000 de euro obținuți de Direcția Silvică Vaslui din măceșele culese din flora spontană

Măceșele ecologice din flora spontană reprezintă o adevărată afacere pentru Direcția Silvică Vaslui, în condițiile în care, anual, încasează din această cultură 175.000 de euro. Ultima producție, de peste 300 de tone, a mers spre export, în special în Germania, din fructe obținându-se concentrat, folosit ulterior în industria farmaceutică și cea alimentară.

Direcția Silvică Vaslui a dat lovitura și în acest sezon pe piața națională a fructelor de pădure. Cu o producție de 306 tone de măceșe ecologice, instituția s-a situat din nou pe primul loc în țară la acest capitol. Prețioasele fructe, culese din flora spontană cu ajutorul populației, a adus în bugetul Direcției Silvice 780.000 de lei, ceea ce înseamnă 7% din cifra de afaceri a instituției pe anul 2016. De câștigat au avut și culegătorii, care au primit nu mai puțin de 1,5 lei pentru fiecare kilogram cules. De întreaga operațiune în teritoriu se ocupă pădurarii, care trebuie să găsească localnici dornici să câștige un ban. De aceea, nu de puține ori, oamenii participă la cules cu întreaga familie și primesc bani suficienți cât să treacă liniștiți iarna.

Putem spune că este o afacere pentru noi, în condițiile în care 2016 a fost un an cu o producție bună. Măceșele de la noi din județ au căutare pentru că sunt fructe ecologice, certificate din punct de vedere bio. O firmă acreditată din Cluj face ecoinspecții să vadă dacă fructele sunt culese din flora spontană și dacă sunt respectate condițiile de colectare, depozitare și transport”, ne-a declarat directorul Direcției Silvice Vaslui, Cătălin Idriceanu.
Întreaga producție de măceșe din județul nostru merge către o firmă din țară care, apoi, o exportă în Germania. Aici, se obține, de regulă, concentratul de fructe, utilizat apoi în industria farmaceutică și cea alimentară. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button