altex
Invatamant

Elevii vasluieni au învățat despre tezaurul cultural național, la Muzeul Județean Ștefan cel Mare

Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui și Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui au organizat, în această săptămână, proiectul educațional național „Cunoaște și Protejează Patrimoniul Cultural Național”.

Activitățile au fost desfășurate la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în cadrul programului intitulat „Școala altfel – să știi mai multe să fii mai bun” de către polițiștii de investigații criminale împreună cu reprezentanții Muzeului Județean Vaslui și Direcției pentru Cultură Vaslui. La activitate au participat elevi de la Școala Generală “Constantin Parfene” Vaslui, de la Școlile generale din Pungești și Gârceni și de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui. Proiectul urmărește să ofere tinerilor informații privind tezaurul cultural național mobil și să accentueze importanța fiecărui individ în procesul de apărare a integrității valorilor culturale naționale.

Elevii au aflat ce reprezintă patrimoniul cultural național, format din totalitatea bunurilor materiale care aparțin unei persoane, moștenite prin lege de la părinți sau de la alte rude, dar și din totalitatea bunurilor care aparțin colectivității și care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale și materiale strămoșești care aparțin întregului popor.

Polițiștii au exemplificat bunurile care alcătuiesc patrimoniul cultural național mobil: bunuri cu valoare istorică, arheologică și documentară, bunuri cu valoare artistică, bunuri cu semnificație etnografică, bunuri de importanță științifică, bunuri de importanță tehnică și le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de către polițiști, cum ar fi icoane pictate pe sticlă și pe lemn, brățări dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice.

Discuțiile au pus în evidență faptul că protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual și colectiv, care presupune: păstrarea și conservarea bunurilor culturale materiale atât de furt, vandalism, distrugere și degradare, cât și de consecințele dezastrelor naturale, dar și punerea în valoare și popularizarea bunurilor culturale.

test

Elevii au aflat care sunt măsurile pe care fiecare proprietar ar trebui să le ia în cazul în care deține bunuri de patrimoniu. Cea mai importantă măsură se referă la protejarea integrității bunului cultural mobil aflat în patrimoniul său, deoarece acest obiect reprezintă o parte a tezaurului cultural național, o proprietate comună a poporului, o parte a identității culturale. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button