Social

Atenție, vasluieni! – Montarea contoarelor inteligente de energie electrică devine obligatorie

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei are în lucru un proiect care aduce surprize pentru consumatorii de energie electrică. Aceștia vor fi obligați să accepte montarea de contoare digitale, care transmit date, prin unde radio, către furnizorii de electricitate. Cine refuză instalarea noilor echipamente, bănuite că ar putea cauza o serie de probleme de sănătate, riscă să fie deconectat!

Cel mai nou ordin, aflat încă în stadiu de lucru, al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), introduce obligația clară a fiecărui consumator de energie electrică de a deține un smart-meter. Este vorba despre un dispozitiv care colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică și care monitorizează, în timp real, serviciul de distribuție.

Deși montarea contoarelor inteligente de energie electrică pare să aibă multiple avantaje, atȃt pentru clienți, cȃt și pentru distribuitorii de energie electrică, introducerea acestor noi echipamente ar putea crea temeri în legătură cu emisiile de radiații electromagnetice, potrivit ANRE.

Acesta este motivul pentru care distribuitorii de energie care instalează contoarele vor face, anterior montării, anumite măsurători, cu ajutorul cărora să le arate consumatorilor că nu au de ce să se teamă. Reglementările ANRE prevăd ca, în situația în care emisiile de radiații electromagnetice sunt sub nivelul stipulat de lege, distribuitorul de energie electrică să aibă dreptul de a instala noul contor, iar dacă radiațiile depășesc limitele normale, se poate decide amplasarea contorului la limita proprietății beneficiarului.

Dacă măsurătorile arată că noile contoare respectă toate normele privind nivelul de emisii electromagnetice, însă consumatorul refuză instalarea, distribuitorul poate ajunge chiar să deconecteze locul de consum.

Contoarele inteligente vor fi conectate în permanență cu dispeceratul distribuitorului, care va putea efectua citirea de la distanță a consumului de energie, precum și alte operațiuni comerciale (schimbări tarifare, conectări și deconectări), care vor spori confortul clienților și vor reduce inconveniența vizitelor la domiciliul acestora. Practic, furnizorii vor putea utiliza pentru întocmirea facturilor, în loc de estimări, citirile automate oferite de contorul digital, astfel încât facturile să reflecte consumul real de energie electrică. Mai mult, clienții vor putea avea acces la informații la zi, în detaliu, cu privire la consumul lor de energie, iar această monitorizare în timp real le va permite să-și planifice, în mod adecvat, cheltuielile legate de consumul de energie.

Totuși, la nivel mondial există voci care susțin că un număr tot mai mare de oameni, printre care se numără și cei care au astfel de contoare inteligente în uz, raportează probleme de sănătate care ar putea fi corelate cu radiațiile electromagnetice provenite de la aceste dispozitive. Este vorba, în principal, despre simptome de disconfort fizic, cauzate de prezența câmpurilor electromagnetice.

Autoritățile susțin însă că aceste contoare inteligente sunt sigure, iar radiațiile pe care le emit sunt comparabile cu acelea emise de telefoanele mobile. (Mara GRIGORIU)

Related Articles

Back to top button