Social

Vasluieni, se dă startul la bani pentru afaceri! Cum să tragi lozul cȃștigător de 44.000 euro

Au mai rămas cȃteva zile pȃnă cȃnd vasluienii care au sau doresc să-și deschidă o mică afacere își pot încerca norocul la fonduri nerambursabile oferite de statul romȃn. Prima ediție a programului Romȃnia Start – up Nation, prin care se oferă granturi de maximum 200.000 lei va debuta joi, 15 iunie.

Cine poate aplica online pentru 200.000 lei?

Cei care doresc să participe la program au la dispoziție 30 de zile să își înscrie proiectul de afaceri prin intermediul aplicației electronice de pe site-ul aippimm.ro, al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. La completarea formularelor online, cu toate datele solicitate, se calculează automat punctajul aferent fiecărui proiect, astfel că utilizatorul știe dacă dosarul său va fi admis sau respins de la finanțare. Eligibilitatea depinde, în primul rând, de domeniul de activitate al firmei și de tipul de cheltuieli care urmează să fie efectuate cu banii primiți de la stat. Practic, sumele se oferă în funcție de punctaj, iar un punctaj mic poate duce la imposibilitatea obținerii unei finanțări.

De aceea, firmele care solicită bani în cadrul programului Romȃnia Start – up Nation trebuie să îndeplinească o serie de condiții importante꞉ să fie SRL – Debutant, SRL sau cooperații, să fie înființate după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017, să nu aibă datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, să aibă codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii cererii de finanțare. Mai mult, acționarul / acționarii acesteia nu trebuie să aibă sau să fi avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul ediției din acest an a programului.

Ce poți să cumperi cu banii de la stat?

Cei 200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) obținuți de la stat pot fi cheltuiți pe echipamente si utilaje, spații de lucru, autoutilitare, autoturisme (limitate însă la 36.000 lei și doar unul singur pe societate), echipamente de climatizare / încălzire, echipamente de obținere a unei economii de energie, echipamente IT, mobilier, birotică, chirii (doar pentru spații care nu au destinație de locuit), cheltuieli salariale complete (în limita salariului mediu pe economie), realizare pagini web de prezentare (în limita a 8.000 lei), francize, licențe, cursuri de antreprenoriat, software, consultanță (limitată la valoarea de 4%). Toate bunurile achiziționate în cadrul programului trebuie să fie noi, nu se acceptă second hand sau variantele de finanțare prin leasing.

Programul Romȃnia Start – up Nation are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naționale și fonduri europene, iar specialiștii din Ministerul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat estimează că astfel vor fi create, numai în acest an, minimum 20.000 de noi locuri de muncă, în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înființate la nivelul întregii țări. Firmele au obligația să angajeze minimum 2 salariați, care să aibă contract de muncă pe durată nedeterminată, și să-i mențină în activitate cel puțin 3 ani.

Potrivit ministrului Alexandru Petrescu, acesta este ʺcel mai ambițios program de pȃnă acum de sprijinire a inițiativei antreprenoriale din Romȃnia, care a generat un interes uriaș în rȃndul celor care își doresc să deschida un businessʺ. Rămȃne de văzut cȃți vasluieni, din cei care iau startul la program, vor reuși să ajungă la linia de sosire și cȃți dintre aceștia își vor păstra zȃmbetul după ce vor încheia socotelile pentru lista de cumpărături pe banii primiți de la stat. (Mara GRIGORIU)

Related Articles

Back to top button