altex
Sanatate

Atenție, vasluieni! Bronzul artificial oferit de solare aduce un risc de apariție a cancerului de piele de 75 de ori mai mare decât în cazul expunerii la soare

Având în vedere utilizarea tot mai frecventă a aparatelor de bronzat, mai ales în rândul adolescentelor, Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Vaslui atrage atenția vasluienilor asupra efectelor pe care radiațiile ultraviolete le au pentru organismul uman. Riscurile asupra sănătății ca urmare a utilizării unui aparat de bronzat sunt mult mai mari decât orice posibil beneficiu posibil.

„În solarele moderne intensitatea radiațiilor emise poate fi de 15 ori mai puternică decât a soarelui, cu risc de apariție a cancerului de piele de aproximativ 75 ori mai mare (20 minute de stat în cabina de bronzat poate fi echivalent cu o zi de stat la soare). Persoanele care vor să folosească solarul trebuie să fie informate cu privire la riscurile la care se expun și trebuie să știe că expunerea este controlată și standardizată. Aceasta trebuie să depindă de tipul de piele și de sesiunile anterioare de expunere la UV. Persoanele care folosesc frecvent solarul pot însuma mari cantități de radiații UV care pot determina în timp și apariția altor forme de cancer decât cel cutanat”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui.

Principalele tipuri de tumori care pot apare sau a căror apariție este favorizată de expunerea la radiații UV sunt: carcinoamele epidermoide, tumori dermice, tumori vasculare, tumori pigmentare. Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta melanomul malign sunt cele cu afecțiuni genetice, piele albă cu dificultate la bronzat, numeroase alunițe și veruci, fragilitate cutanată la traumatisme termice. Semnalul de alarmă în ceea ce privește apariția melanomului este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunițe ori a unei tumori cutanate.

Dacă o persoană decide, totuși, să folosească solarul, se recomandă respectarea unor reguli. Întotdeauna purtați ochelari de protecție UV la ședințele de bronzare. Nu folosiți produse cosmetice înaintea ședinței de bronzare. Unele dintre acestea pot crește sensibilitatea pielii la radiații ultraviolete. Îndepărtați cosmeticele de pe piele cu câteva ore înainte de ședința de bronzare. Trebuie să respectați o anumită distanță recomandată față de solar. Nu utilizați solarul dacă se constată defecțiuni ale aparatului. Respectați timpii de expunere recomandați și pauzele din planul de dozare elaborat pentru dumneavoastră. Planul de dozare recomandat este valabil numai pentru solarul ales și este adaptat tipului dumneavoastră de piele. Se va evita soarele dacă s-a folosit solarul. Nu se recomandă bronzarea artificială înaintea vacanței deoarece se va realiza o supraexpunere, cu posibilitatea apariției arsurilor și creșterea riscului individual de cancer cutanat. Se utilizează solarul cel mult o dată pe zi. În cazul în care apare o arsură (înroșirea pielii sau formarea de vezicule), întrerupeți orice expunere suplimentară până la vindecarea completă a arsurii. Consultați medicul în cazul în care doriți să reîncepeți ședințele de bronzare. Se va investiga la medic orice modificare a leziunilor pigmentare cutanate. În cazul în care, în termen de 48 de ore după ședința de bronzare, apar efecte neașteptate, cum ar fi senzație de mâncărime a pielii, senzație de arsură sau tensionarea pielii, consultați medicul dacă doriți continuarea ședințelor. După ședința de expunere folosiți creme hidratante și antioxidanți.

În ce situații este de evitat bronzarea artificială

test

Nu apelați la solar dacă aveți sub 18 ani, dacă aveți fototip cutanat 1 și 2 sau un număr mare de nevi pigmentari (melanocitari), cu mai mult de 50 de alunițe. Nu e recomandată această procedură nici dacă ați suferit de cancer de piele în trecut, dacă aveți un membru al familiei care a suferit de cancer de piele sau aveti pielea albă sau sensibilă. De asemenea dacă vă ardeți ușor la lumina soarelui, aveți antecedente de ardere a pielii, în special în copilărie, aveți mulți pistrui și/sau părul roșcat, aveți multe alunițe sau suferiți de boli de piele. Bronzul artificial nu e recomandat nici dacă starea dumneavoastră de sănătate se înrăutățește când vă expuneți la lumina soarelui, aveți în prezent arsură de piele, dacă luați medicamente sau folosiți creme care vă fac pielea mai sensibilă la lumina soarelui, aveți un sistem imunitar slăbit sau sunteți însărcinată. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button