Sanatate

Criză acută de medici în județul Vaslui

Mii de locuitori din patru comune ale județului nostru sunt fără medic de familie, unele de peste doi ani, din cauza lipsei de specialiști care refuză să-și deschidă cabinete în această zonă a țării. De asemenea, alte trei comune și patru orașe sunt deficitare la acest capitol, bolnavii fiind nevoiți să meargă la zeci de kilometri distanță pentru o banală rețetă.

Județul nostru se confruntă cu o criză acută de medici de familie, în condițiile în care mii de locuitori nu pot beneficia de medicina primară în localitățile de domiciliu. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, nu mai puțin de șapte comune și patru orașe sunt deficitare la acest capitol. Astfel, comunele Arsura, Coroiești, Ibănești și Pochidia nu au niciun medic de familie, unele și de peste doi ani. De asemenea, în Băcești, Iana și Vinderei numărul specialiștilor este mult prea mic raportat la populația activă, situație înregistrată și în orașele Vaslui, Bârlad, Huși și Murgeni.

Președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, Mihaela Chitariu, a atras atenția ieri, în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice cu privire la lipsa medicilor de familie, mai ales din mediul rural, și a medicilor specialiști din spitalele din județ.
“Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie care doresc încheierea contractelor cu CJAS Vaslui, comisia paritară a stabilit ca numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural să fie de 500. De asemenea, în vederea stimulării medicilor de familie care-și desfășoară activitatea în mediul rural, în zone cu condiții deosebite de muncă, CJAS Vaslui, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru și a normelor de aplicare a acestuia în anul 2017, a analizat posibilitatea încadrării cabinetelor medicale în criteriile stabilite prin ordinul ce permite acordarea de sporuri în funcție de condițiile în care își desfășoară activitatea”, a declarat Mihaela Chitariu, președintele interimar al CJAS Vaslui.
Vasluienii din comunele Arsura, Coroiești, Ibănesti și Pochidia nu au la cine apela când au vreo urgență medicală, acolo neexistând deloc medici de familie. Nevoie de medici este și în orașele Vaslui, Bârlad, Huși și Murgeni și în comunele Băcești, Iana și Vinderei. Acolo există medici dar ar mai fi nevoie de cel puțin câte unul pentru a acoperi necesitățile comunităților.
Deficit de 80 de medici în spitale
Referitor la specialiștii din spitale, CJAS a raportat un deficit de 80 de medici. “Analizând situația medicilor și specialităților înregistrate în județul Vaslui, în momentul de față, pentru o mai bună desfășurare a actului medical pentru specialitățile existente la nivelul județului Vaslui, ar mai fi necesari 37 medici la Vaslui, 32 medici la Bârlad și 9 medici la Huși, având în vedere populația județului Vaslui, precum și programul de lucru al medicilor existenți în contract cu CJAS Vaslui, care nu poate fi mai mare de o normă sau o normă jumătate, conform normelor legale în vigoare”, a mai spus Mihaela Chitariu.
În județul Vaslui funcționează, în prezent, un număr de 11 centre de permanență, cu un număr total de 57 de medici. De asemenea, la nivelul județului se află în contract cu CJAS Vaslui un număr de 36 furnizori de servicii clinice, din care 35 în mediul urban și 1 în mediul rural. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button