Bâlciul din Bârlad: 260 de comercianți prezenți, care au vărsat în bugetul DAPPC 360.000 de lei
Bâlciul din Bârlad a adus încasări record în acest an Direcției pentru Administrarea Parcărilor, Piețelor și Cimitirelor din Bârlad. Direcția, sub organizarea căreia s-a desfășurat iarmarocul de Sfântul Ion, a încasat 360.000 de lei, cu 100.000 de lei mai mult decât în 2018. Au fost ocupate toate locurile disponibile pentru închiriere, fiind prezenți la bâlci 260 de comercianți din Bârlad, Vaslui și alte județe ale țării.
Chiar dacă este o tradiție de sute de ani, încet, încet, bâlciul își pierde savoarea de altă dată. Nu aglomerația și nici chiar gălăgia specifice unui iarmaroc sunt cauzele, cât atmosfera sterilă și produsele îndoielnice, din care doar o mică parte sunt românești. Aceleași blănuri, aceleași haine de piele, aceleași ceaune, vuvuzele, jucării de prost gust, mobilier de grădină kitschos și eternele farfurii și tăietoare de varză, care le sunt vârâte pe gât bârlădenilor de ani de zile. Singurul stand remarcabil din acest an a fost unul cu produse din alamă, ce prezentau patina timpului.
Străzile Republicii și Pârvan au fost invadate de puhoaie de doritori de bâlci, astfel încât s-a impus prezența în stradă, a polițiștilor locali și a celor de la Rutieră pentru fluidizarea traficului. Cei care au dorit să meargă și anul acesta în bâlci sunt oamenii trecuți de o anumită vârstă dar și tineri de la sate, pentru care bâlciul din Bârlad reprezintă un fel de „Mamaia”.
Comercianții au păreri diferite. Unii spun, ca de obicei, că nu au vândut mai nimic și că nu vor reveni, alții că vânzarea a fost mulțumitoare. Cel mai mult au încasat vânzătorii de haine de blană și cojoace, care, la un moment dat, coborâseră prețul la 50 lei bucata. Ca de obicei, cei mai mulțumiți au fost deținătorii de mijloace de distracție, care au avut cei mai mulți clienți.
Un lucru îmbucurător este că anul acesta decibelii au fost la niveluri ceva mai reduse, dar și așa locatarii blocurilor din zona unde a fost organizat bâlciul au petrecut 10 zile cu gălăgia care a durat până la ora 1 – 2 noaptea.
Conducerea orașului își propune de trei ani încoace să găsească o altă locație în care să se organizeze bâlciul. Din păcate, spun reprezentanții Primăriei, toate zonele identificate nu au primit aviz de la mediu. (Mihaela NICULESCU)