SanatateSocial

Aviz vasluienilor amatori de shopping: cabinele de probă pot ascunde pericole pentru sănătate!

O sesiune de cumpărături se poate încheia cu o vizită la medic și o prescripție pentru boli precum dermatită de contact, scabie, candida sau chiar infecție cu stafilococ auriu.

Vinovate sunt cabinele de probă de la magazine, unde curățenia lasă de dorit, cabine care pot ascunde surprize destul de neplăcute. Și hainele probate direct pe piele pot cauza neplăceri, din cauza microbilor și a coloranților.

Nu de puține ori, pacienții vasluieni ajung la cabinetele de dermatologie cu diferite simptome, iar, în urma discuțiilor cu medicii, constată că shoppingul le-a scos bani din buzunare dar le-a procurat gratis o afecțiune a pielii.

În special în perioada reducerilor, când hainele sunt probate de mai multe persoane, cei mai sensibili se aleg cu boli la care nici nu se gândesc. Printre ele, cele mai frecvent întâlnite sunt dermatita de contact, scabia, candida, dar există și cazuri de păduchi și infecții cu stafilococul auriu.

Pe de altă parte, nici micozele nu sunt rare, pentru că se întâmplă, chiar și în marile magazine, ca în cabinele de probă să fie lăsate fire de păr sau materiale textile, ori să se adune praful. Mai mult, covorașele sunt atât de murdare, încât cumpărătorii care se descalță pentru a putea proba o pereche de pantaloni, o fac pe propria răspundere.

Medicii dermatologi avertizează că, prin cabinele de probă trec zilnic sute de oameni iar dacă aceste spații nu sunt igienizate corespunzător, clienții se pot îmbolnăvi ușor. Cele mai expuse sunt persoanele care probează obiecte de lenjerie intima și cei care se știu cu pielea sensibilă la diverși alergeni din coloranții de haine.

O sursă de îmbolnăvire sunt și hainele probate, pe care există urme de ruj sau de fond de ten, haine care trebuie evitate pe cât posibil.

Primele semne care fac necesar consultul la un medic specialist sunt roșeața și senzația de mâncărime care persistă.

Doctorii recomandă ca tratamentul împotriva alergiilor să fie unul complet, chiar dacă simptomele dispar după administrarea primelor doze de medicament. (Mara GRIGORIU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button