altex
SanatateSocial

Asistenții medicali de la „Beldiman” se revoltă! Nu mai pot face față orelor suplimentare

Din cauza managementului defectuos, incapabil să reglementeze lipsa de personal medical, tot mai multe asistente de la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad au început să clacheze. Acestea nu mai reușesc să facă față fizic orelor suplimentare, dar conducerea unității rămâne nepăsătoare la strigătul lor de disperare.

Deși de luni de zile asistenții din majoritatea secțiilor spitalului se plâng că nu mai fac față volumului mare de lucru, conducerea nu numai că nu este interesată să suplimenteze secțiile cu angajați, ci dispune mutarea unora din secții deja deficitare de personal.

Replica pe care managera Daniela Borș le-o dă asistenților medicali depășiți de situație este „Sunteți suficienți câți sunteți!”.

Situația inflamată a dat pe dinafară luni, când angajații secției Chirurgie i-au cerut managerei să vină să discute problema lipsei de personal. Din păcate, Daniela Borș nu a dorit să onoreze invitația, pentru că, probabil, nu putea să le explice modul în care vor putea fi efectuate turele asistenților medicali de pe graficul stabilit pe luna în curs.

Nemulțumirea asistenților medicali de la Chirurgie, exprimată de altfel și în raportul asistentelor șefe, a crescut și mai mult după ce, luni, pe nepusă masă, un coleg de al lor, asistent medical, a fost mutat la Ortopedie. În acest moment, doar 14 asistenți medicali își desfășoară activitatea în secția Chirurgie generală, deservind 50 de pacienți (secția are 50 paturi și nu 45, câte sunt prevăzute în organigramă).

test

„Nu știm cum vom face față, pentru că și așa eram puține, iar acum în loc să ni se aducă un coleg, ne-a fost luat unul. Acesta era trecut în graficul de pe luna septembrie, iar acum am rămas 14 asistente. Cu siguranță că unele se vor sacrifica și nu vor mai merge în concediu, iar liberele, pe care teoretic le avem de luat, le vom primi foarte rar. Conform graficului în care era inclus și colegul nostru mutat, în septembrie aveam de efectuat 96 de ore suplimentare. Cum vom putea face față acum, când numărul acestor ore suplimentare va fi și mai mare pentru fiecare asistent medical? Eu am lucrat 96 de ore în 12 zile și nu am primit decât o zi liberă. Trebuie făcut ceva. Așa nu se mai poate continua!”, ne-a mărturisit o asistentă medicală.

Sursele noastre ne-au adus la cunoștință că în secția Chirurgie nu s-a scos la concurs în 15 ani decât un post de asistent medical. Ba, mai mult, în ultimii 6 ani, asistenții medicali de la Chirurgie au asigurat servicii și în secția de Chirurgie plastică și reparatorie.

Situații asemănătoare există în mai toate secțiile, cu câteva excepții. Deși, practic, deficiența de personal este vizibilă, în hârtii spitalul este acoperit. Pe graficul oficial figurează 70 angajați în secția Chirurgie, asta pentru că asistenții din această secție sunt comasați cu cei de la ORL, Oftalmologie și Chirurgie plastică și Arși. În realitate, 14 asistenți sunt nevoiți să îngrijească bolnavii din Chirurgie Generală.

Pentru a le crește moralul, conducerea unității le-a recomandat celor de la Oftalmologie să-și ajute colegii din Chirurgie, și i-a pus să semneze un act cu care să se acopere în privința numărului de asistenți medicali care lucrează la patul bolnavului în Chirurgie.

Sursele noastre spun că ajutorul din partea asistentelor de la Oftalmologie este unul mai mult teoretic. Nu doar secția Chirurgie suferă de o lipsă acută de personal, ci și alte secții. La Radiologie, de exemplu, numărul asistentelor este foarte mic, iar acestea au fost nevoite să nu plece în concediu de un an.

Asistente au fost mutate și de la Dializă la Nefrologie, și exemple pot continua. Toate au același numitor comun. Niciunul dintre asistenții mutați în alte secții n au primit un act la mână, cu care s-ar putea justifica în instanță în cazul în care vor dori să-și găsească dreptatea acolo.

Conducerea spitalului, cu ilegalitățile, asistenții medicali, cu epuizarea fizică și psihică

Sunt ilegalități, spun sursele noastre, pe care conducerea le face de ani de zile, dar pe care angajații nu le mai pot tolera. Le-a ajuns cuțitul la os. Asistentele medicale, aflate la limita suportabilității fizice și psihice, se întreabă de ce unele secții sunt privilegiate. La Chirurgie Plastică, de exemplu, începând cu acest an, lucrează cinci asistenți medicali, unul dintre aceștia fiind luat abuziv tot de la Chirurgie. Sunt cinci asistenți și 8 infirmiere care îngrijesc bolnavii din cele 15 paturi.

Conducerea secției Chirurgie a cerut managerei, în repetate rânduri, organigrama în baza căreia funcționează spitalul. Dar nu a primit niciun răspuns.

În loc de organigrama actuală, pe site-ul spitalului este afișată o organigramă mai veche. Cea valabilă în noiembrie, 2016. Conform acesteia, în secția Chirurgie figurează 71 angajați, când, în realitate, în acest moment numărul lor este sub jumătate, adică 32.

Despre scandalul din Chirurgie a aflat și Bogdan Sârbu, consilier local și asistent medical la Ortopedie. Acesta, probabil, în calitate de membru al Consiliului Local, a venit luni să verifice graficul cu turele asistenților din Chirurgie, pe luna septembrie.

S-a uitat și a plecat. Conștient, bănuim, că practicele abuzive ale conducerii spitalului nu fac decât să încalce drepturile salariaților, prevăzute în contract și în codul muncii. Conform acestuia, asistenții medicali trebuie să aibă două zile libere la șapte zile efectuate (acum sunt libere neacordate încă din luna februarie), dar și concediu de odihnă. Lipsa timpilor de pauză, calculați cu rost de specialiști și reglementați în acte normative, va afecta personalul medical, actul medical și implicit imaginea spitalului bârlădean. Vor apărea iminent epuizare fizică și psihică a angajaților, poate și dobândirea unor boli psihice, se vor naște conflicte între colegi, erori medicale și, implicit, o satisfacție scăzută a pacienților. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, este posibil ca unii asistenți medicali să apeleze la instanță pentru încălcarea unui drept important al salariatului, cel la odihnă, mai ales că profesia de asistent medical este una solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic.

Deși a fost contactată de reporterul Est News, pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu acest subiect, managera spitalului, Daniela Borș, nu a transmis redacției, până la finalul ediției, niciun răspuns. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button