Misterul de la padocul public din Bârlad: câini dispar fără urmă!
Bârlădenii încep să fie tot mai nemulțumiți de ilegalitățile pe care le fac reprezentanții ONG-ului care se ocupă la Bârlad de Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân.
O bârlădeancă ce a dorit să revendice un câine al străzii pe care-l sterilizase și care fusese capturat de hingheri prin tranchilizare, a avut surpriza să constate că acesta dispăruse din padocul public din Bârlad după doar două zile și jumătate.
Marți, 8 octombrie, cățelușa comunitară de care avea grijă și pe care voia să o dea în adopție la o familie de la țară, a fost capturată împreună cu mai mulți câini în zona Cotul Negru. Femeia avea deja doi câini în curte, iar cățelușa „Fetița” era un animal de suflet pe care-l îngrijea, un animal blând, care urma să aibă o familie iubitoare. Din păcate, nu a avut norocul de a ajunge la ei pentru că, subit, cățelușa roșcată a dispărut, nu se știe unde.
„Săptămâna trecută, marți, a venit mașina cu hingheri pentru a captura mai mulți câini de pe stradă. S-a tras cu arma cu tranchilizante în mai mulți câini, pe care i-au pus în dubă. În ultimul moment am aflat și am văzut că și Fetița era adormită alături de alți câini în mașina de la Ecarisaj. L-am rugat pe hingher să mi-o dea înapoi că urma să o duc la țară la niște prieteni. Acesta mi-a răspuns că nu poate și să vin la padoc mai târziu să o recuperez. Am avut niște probleme de rezolvat, așa că m-am dus peste două zile, joi, să o aduc înapoi acasă. Am căutat-o în tot padocul și nu am găsit-o nicăieri. M-am uitat și după alți câini pe care îi cunoșteam de pe stradă și care fuseseră anesteziați în acea zi și nu am văzut nici unul dintre ei. I-am întrebat pe dr. Ifrim și hingherul de la padoc unde este cățelușa roșcată care a fost adusă în padoc cu două zile în urmă. Nu au știut ce să-mi spună și, în treacăt doar, mi-au zis că s-ar putea să fi fugit. Nu se poate așa ceva, este strigător la cer! ONG-ul ăsta încasează bani pe bietele animale, fără să respecte legea. Cățelușa trebuia să fie adăpostită 9 zile lucrătoare în acest padoc, dar ea a dispărut după două zile jumate. Pot să cred orice, că au omorât-o, au dus-o în altă parte sau au trimis-o celor care strâng câini pentru pantofi și rujuri. Domnii de la padoc vorbeau despre o livrare la Turnul Severin. Ce să caute câinii din Bârlad acolo? Este incredibil, nu am primit nici o informație.”, ne-a mărturisit plângând bârlădeanca.
Plină de indignare, aceasta a mers la Primărie pentru a discuta cu cei care se ocupă de monitorizarea serviciului de ecarisaj, știind că Primăria l-a concesionat ONG-ului familiei Păun. Bârlădeanca a stat de vorbă cu o funcționară de la Serviciul Gospodărie Comunală și Locativă, care a luat legătura telefonic cu dr. Păun și cu dr. Ifrim. Funcționara a primit un răspuns ce a adus-o în pragul disperării pe femeia care a vrut să revendice cățelușa.
„Doamna Saviuc de la Primărie a vorbit cu medicul Păun și cu medicul Ifrim, pe care l-am găsit la padoc, joi. Au mințit-o pe funcționară, spunându-i că nu am fost la padoc, că habar nu au despre cazul cățelușei roșcate, într-un cuvânt nu m-au văzut, nu le-am vorbit, nu exist. Escrocherie pe față. Eu nu eram stăpâna câinelui, aveam grijă de el, l-am sterilizat. În regulă, l-au găsit pe domeniul public și l-au capturat, dar de când legea prevede că în padoc sunt găzduiți doar două, trei zile câinii? Legea nu este respectată și se pare că primarul ori nu știe, ori închide ochii”, a mai adăugat femeia.
Aceasta a ținut să precizeze că o dată cu ea, joi, a mai venit la padoc o altă doamnă pentru a-și revendica doi câini. Nu i-a găsit, deși a venit în timpul stipulat de lege. Bârlădeanca nu se lasă, spune că va face sesizare la Primărie pentru a afla ce s-a întâmplat cu câinele ei și cu ceilalți câini capturați pe strada ei, marți, 8 octombrie. Și mai vrea să stie ceva: „de ce sunt tranchilizați câinii neagresivi, când legal este ca seringa cu anestezic să fie folosită doar în cazul câinilor periculoși?”. Tranchilizarea în zona gâtului, a carotidei, poate determina moartea câinilor ori, spune femeia, hingherii ONG-ului „Sprijină câinii” sunt specializați tocmai pe tranchilizarea în zona gâtului. (Mihaela NICULESCU)