Muncitorii vietnamezi vor salva agricultura vasluiană de la faliment
de Dănuț CIOBANU
Agricultura din județul Vaslui va putea fi relansată cu ajutorul muncitorilor străini. Aceasta este concluzia fermierilor locali, după ce criza de forță de muncă din sectorul agricol a devenit cronică. În prezent, fermierii nu au cu cine lucra pământul, în timp ce majoritatea tinerilor se gândesc să plece în străinătate. Exodul forței de muncă continuă, în ciuda faptului că salariile din agricultură au crescut constant în ultima perioadă.
Criza acută de forță de muncă de pe piața locală îi determină pe fermierii vasluieni să se gândească tot mai mult la muncitorii străini. Cum tinerii nu sunt atrași de sectorul agricol, iar muncitorii calificați sunt de negăsit, orice alternativă privind forța de muncă este binevenită.
„Orice forță de muncă venită din străinătate la niște salarii decente este foarte bună. Se vorbește de muncitori vietnamezi care vin în România, aceștia ar fi o soluție și pentru agricultura vasluiană. Eu am reușit foarte greu, în ultimul an, să angajez doi tineri, însă aceasta este cea mai mare problemă din economie. Mecanizatorii sunt o specie rară, iar cei mai buni muncitori au acum peste 50 de ani. După această generație ce vom face?! Tinerii nu vin în agricultură , deși avem tehnologie de ultimă generație. Toată lumea este cu gândul la plecat, iar tinerii nici nu vor să audă de agricultură”, a spus Dan Hurduc, vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui și fermier în zona Costești.
Criza de forță de muncă se manifestă în condițiile în care, în ultima perioadă, salariile din agricultură au crescut, iar condițiile de muncă s-au îmbunătățit simțitor. „Avem salariile cu cea mai mare viteză de creștere din Uniunea Europeană. Însă salariile cresc fără a fi conectate la productivitate. Noi plătim o forță de muncă cu o pregătire mediocră, iar cei de afară plătesc cu aceleași salarii muncitori pregătiți foarte bine. Vom rămâne fără forță de muncă calificată, iar multe sectoare cum ar fi pomicultura și legumicultura nu se vor dezvolta din lipsa de muncitori. Aceste sectoare nu sunt dezvoltate și importăm legume, fructe și, astfel, se dezechilibrează balanța comercială a țării”, a mai spus Dan Hurduc.
Comerțul cu cereale, blocat
Nici în ceea ce privește comercializarea producției de cereale realizate în această toamnă situația nu stă mai bine. Exporturile au fost blocate în ultima perioadă, iar agricultorii stau cu marfa pe stoc.
„Noi acționăm pe o piață deschisă, unde se tranzacționează produsele agricole. Debitul apei pe Dunăre a fost scăzut, vapoarele nu au putut naviga și, din această cauză, nu se livrează marfă, iar prețul la cereale stagnează. Fermierii din județ au spațiile de depozitare pline și așteaptă să poată vinde”, a explicat Dan Hurduc.
În campania agricolă de recoltare din această vară, pe cele 61.744 hectare semănate cu grâu s-a obținut o producție medie de 4.813 kilograme/hectar. De asemenea, de pe cele 4.851 hectare semănate cu orz s-a recoltat o cantitatea medie de 4.622 kilograme/hectar. În ceea ce privește cultura de rapiță, au fost semănate 12.193 hectare, fiind realizată o producție medie de 1.836 kilograme/hectar. În prezent, în județul Vaslui sunt înregistrate spații de depozitare pentru o cantitate totală de 543.000 tone de cereale. În cele 27 silozuri existente se pot stoca 194.000 tone de cereale, iar în cele 121 magazii se pot depozita 350.000 tone de cereale.