Home » Coronavirus » Cum afectează coronavirusul de tip nou piața imobiliară. Unde au început să scadă prețurile și cu câtDavid Simona

Cum afectează coronavirusul de tip nou piața imobiliară. Unde au început să scadă prețurile și cu câtDavid Simona

Starea de urgență cauzată de pandemia de coronavirus (COVID-19) nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială, indicele Imobiliare.ro consemnând, în ultimele 31 de zile, un avans de 1,8% la nivel de țară – marjă de creștere comparabilă cu cea din februarie, anume 1,6%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.391 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie (față de 1.367 de euro pe metru pătrat în februarie), potrivit Imobiliare.ro.

București și Iași fac excepție de la trendul înregistrat în ultimul timp în rândul marilor centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, aici fiind consemnate ieftiniri luna trecută.

De menționat că, în aceste orașe, prețurile au scăzut și în februarie, nu doar în luna martie, arată analiza Imobiliare.ro.

Astfel, în București, în luna martie, apartamentele oferite spre vânzare au cunoscut o scădere de 3,4%, de la o medie de 1.444 de euro pe metru pătrat util, până la 1.395 de euro pe metru pătrat.

Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3%, de la 1.373 de euro pe metru pătrat la 1.369 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au cunoscut un recul de 5,8%, de la 1.503 la 1.416 euro pe metru pătrat util.

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, după o scădere de 2,4% în februarie, un avans de 3,1% în martie, de la 1.162 la 1.198 de euro pe metru pătrat util.

Astfel, în prezent, un apartament vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 1.185 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 0,8% mai mult decât luna trecută, când ar fi costat 1.176 de euro pe metru pătrat.

Pe de altă parte, o locuință într-unul dintre ansamblurile rezidențiale nou-construite din Brașov are o valoare medie de listare de 1.219 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 2,1% (de la 1.783 la 1.820 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,9% (de la 1.779 la 1.831 de euro pe metru pătrat).

În Constanța, apartamentele de vânzare au consemnat, în medie, un avans de 1,4% în a treia lună a anului, de la 1.230 la 1.247 de euro pe metru pătrat util.

Prețurile au cunoscut evoluții pozitive pe ambele segmente de piață analizate, chiar dacă într-o măsură diferită.

Astfel, apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 1.235 la 1.241 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite cu 3% (ajungând să coste 1.256 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat).

Crește diferența de preț dintre imobilele vechi și cele nou construite

Iași este al doilea mare oraș al țării unde Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o scădere în luna martie: este vorba despre un minus de 1,5%, de la 1.053 la 1.037 de de euro pe metru pătrat util.

În ultimele 31 de zile, locuințele din blocurile vechi s-au depreciat ușor, anume cu 0,2%, de la 1.076 la 1.074 de euro pe metru pătrat.

Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un recul mai important, anume de 3%, de la 1.040 la 1.009 euro pe metru pătrat util.

În acest context, diferența de preț dintre apartamentele vechi și cele nou construite se accentuează vizibil.

La fel ca în februarie, în martie suma medie solicitată pentru un apartament din Timișoara a a continuat să se majoreze, marja de creștere actuală, anume 1,4%, fiind comparabilă cu cea anterioară, respectiv 1,3%.

Apartamentele vechi din Timișoara s-au scumpit în ultimele 31 de zile cu 1,6%, de la 1.295 la 1.316 euro pe metru pătrat util.

În ceea ce privește locuințele noi din ansambluri rezidențiale, acestea s-au apreciat cu 1%, de la 1.281 la 1.294 de euro pe metru pătrat util.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Vasluianul suspect de COVID-19, transportat în stare gravă la Spitalul Bârlad după ce s-a spânzurat, nu are coronavirus

Bărbatul de 53 de ani, din Gura Bustei, care ...

O treime dintre cei 91 depistați cu COVID-19 în județul Vaslui sunt cadre medicale. Numărul bolnavilor la Spitalul Vaslui crește continuu, ajungând la 20

O treime dintre cei depistați cu noul coronavirus în ...

Campionatele Europene de Atletism de la Paris, anulate din cauza coronavirusuluiciprian.iana

Campionatele Europene de Atletism de la Paris, Franța, care ...