Home » Coronavirus » Ce se întâmplă în comuna unde a fost confirmat primul caz de coronavirus din RomâniaIspas Livia

Ce se întâmplă în comuna unde a fost confirmat primul caz de coronavirus din RomâniaIspas Livia

Primul pacient cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie, în comuna Prigoria, județul Gorj. Tânărul de 25 de ani, care a luat infecția de la un italian venit atunci în vizită la socrii săi, a fost internat la câteva ore după confirmare, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde a stat 7 zile, fără a avea vreun simptom.

De când a fost externat, pe 3 martie, tânărul a revenit la Prigoria și nu a avut nici o problemă de sănătate nici el și nici familia sa, care a stat în izolare 14 zile.

Au trecut șase săptămâni de atunci și Prigoria nu a mai avut nici un caz de coronavirus, spune primarul comunei, Iuliana Iliescu, într-un interviu pentru Libertatea.

Iuliana Iliescu, primarul comunei Prigoria, județul Gorj

Deși a dat pacientul numărul 1 al României, județul Gorj nu are acum decât 8 cazuri de coronavirus și nici un deces.

Sunt și la Prigoria persoane care au revenit din Italia, dar acestea stau fie în spațiile de carantină din Târgu Jiu, fie în izolare la domiciliu. Italia este inclusă în zona roșie, pentru că acolo sunt 130.000 de cazuri de coronavirus și aproximativ 16.000 de oameni au murit, aproape un sfert din numărul total al persoanelor decedate în lume.

“Vineri erau 20 de persoane în izolare. Avem familii în care copiii au revenit din străinătate și au rămas cu toții izolați acasă. Polițistul din comună trece zilnic pe la fiecare, asistenții comunitari îi întreabă dacă au probleme deosebite”, a spus primarul Iuliana Iliescu.

Am fost cei mai necăjiți când s-a declanșat epidemia. Acum, oamenii știu ce au de făcut, au învățat cum să reacționeze într-o astfel de situație.

Iuliana Iliescu, primarul comunei Prigoria, județul Gorj:

Despre tânărul de 25 de ani, primul român confirmat cu coronavirus, Iuliana Iliescu spune că și acum este bine, la fel cum a fost în toată perioada cât a stat internat.

El este singurul din familia lui confirmat cu coronavirus, dar, ca măsură de siguranță, toți cei din casa în care locuiește acesta au stat în izolare.

“Nici atunci nu a avut simptome, iar acum nu are probleme de
sănătate. Nimeni din familie nu a fost confirmat. Familia a stat în izolare, a
fost testată, testele au ieșit negative”, a precizat primarul.

Am vorbit cu el, mi-a spus că nu are absolut nimic. El era nemulțumit atunci pentru că nu simțea nimic și totuși a trebuit să stea în spital. S-a simțit frustrat la vremea respectivă.

Iuliana Iliescu, primarul comunei Prigoria, județul Gorj:

În comuna Prigoria a crescut acum numărul persoanelor care sunt în șomaj. Primarul spune că mulți au intrat din aprilie în șomaj, dar menționează că locurile de muncă au fost o problemă întotdeauna în comună, pentru că localnicii nu au unde să lucreze în zonă.

 “În jur de 50 de
oameni și-au pierdut până acum locurile de muncă. Cred că unii s-ar putea
orienta spre activități agricole”, a mai spus primarul.

Mai este categoria celor care plecau în străinătate cu contracte și unii nu au mai plecat. Ajutorul social nu este o soluție, nu le-ar asigura necesarul pentru o familie. Nu văd o rezolvare pe termen scurt a acestei probleme.

Iuliana Iliescu, primarul comunei Prigoria, județul Gorj:

Primarul mai spune că, după închiderea școlii, elevii și-au
creat grupuri de comunicare online, unde primesc teme de la profesori.

”Nu sunt lăsați pur și simplu acasă, fără teme”, a precizat
Iuliana Iliescu.

About admin

%d blogeri au apreciat: