Home » Agricultura » COVID-19 nu a blocat campania agricolă de primăvară. Fermierii așteaptă precipitații

COVID-19 nu a blocat campania agricolă de primăvară. Fermierii așteaptă precipitații

Fermierii din județul Vaslui se plâng mai mult de seceta persistentă din ultimele luni, decât de impactul negativ provocat de criza de coronavirus. Precipitațiile sunt așteptate cu nerăbdare, pentru a desfășura în condiții normale campania agricolă de primăvară, dar si pentru o cât mai bună răsărire a culturilor. În prezent, fermierii seamăna floarea soarelui și pregătesc terenul pentru cultivarea porumbului.

”Noi ne vedem de treaba noastră. Respectăm ordonanța militară și am eliberat adeverințe pentru toți mecanizatorii, pentru a se deplasa de acasă la câmpul de lucru. Avem materiale de protecție la punctul de lucru (spirt și săpun), incusiv în tractoare. Am început lucrările în câmp. Ne conformăm și dacă e nevoie de două declarații, facem două declarații. De câte ori e nevoie, de atâtea ori vom face!”, a spus Toader Prodan, fermier din zona Fălciu.

Conform ultimelor date privind nivelul de aprovizionare cu apă din sol, la o adâncime de 50 de centrimetri rezerva de apă este cuprinsă între 980 și 1.050 metri cubi/hectar. În condițiile în care nivelul optim de aprovizionare este cuprins între 1.700 și 2.000 metri cubi/hectar, deficitul de apă este unul important.

În județul Vaslui, culturile de toamnă au fost înfiițate pe o suprafață totală de 89.013 hectare: 66.275 hectare cu grâu, 15.426 hectare cu rapiță, 5.688 hectare cu orz, 472 hectare cu orzoaică, 287 hectare cu triticale, 467 hectare cu ceapă și usturoi, 299 hectare cu plante de nutreț etc.

Programul de însămânțări din această primăvară este de 170.000 hectare, din care 103.000 cu porumb, 47.000 hecatre cu floarea soarelui, 2.100 hectare cu ovăz, etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Noi măsuri de relaxare dispuse de la 1 iunie

Instituția Prefectului Județeului Vaslui a anunțat, astăzi, noile măsuri ...

Calendarul examenului de bacalaureat național – 2020

Inspectoratul Școlar Județean  Vaslui a anunțat calendarul examenului de ...

Șefii Primăriei Vaslui și Consiliului Județean, singurii care au depus coroane de Ziua Eroilor

Ambele conduceri ale Consiliului Județean și Primăriei Vaslui au ...