Home » Local » Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU 

În luna februarie 2020, Inspecția Muncii Vaslui a controlat 69 de firme la care își desfășurau activitate 1.237 de salariați. Din numărul total de controale , la un număr de 65 de angajatori inspectorii de muncă au urmărit identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. 

Gheorghe Chirvase, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, a precizat că în urma verificărilor din teren au fost identificate șapte persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, iar trei persoane lucrau în afara timpului de muncă repartizat prin contractul individual de muncă cu timp parțial.

”Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, respectiv 10.000 lei pentru cei care lucrau în afara timpului de muncă repartizat prin contractul individual de muncă cu timp parțial. Valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată este în suma de 110.000 lei”, a spus Gheorghe Chirvase.

În cadrul acțiunillor de control, inspectorii de muncă au verificat și modul în care angajatorii respectă prevederile legale privind păstrarea la sediu a registrului general de evidență al salariaților în format electronic, eliberarea de acte solicitate de angajați, dosare de personal, transmiterea revisal în termen.

În urma verificărilor  au fost sancționați trei angajatori, fiind aplicate trei avertismente. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 30 de măsuri de intrare în legalitate. De asemenea, pentru nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor de muncă, șase angajatori au fost sancționați cu trei amenzi în valoare de 7.500 lei, iar trei cu avertisment. Pentru refuzul de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă și pentru nerealizarea măsurilor dispuse în procesele verbale anterioare au fost sancționați patru angajatori fiindu-le aplicate șase sancțiuni contravenționale, din care cinci avertismente și o amendă în valoare de 5000 lei.

”La nivelul compartimentelor muncă nedeclarată și control relații de muncă au fost aplicate în total de 24 sancțiuni contravenționate, la un număr de 14 angajatori, din care opt amenzi în valoare de 122.500 lei și 16 avertismente. În urma controalelor efectuate au fost trasate în total un număr de 136 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate”, a mai spus Gheorghe Chirvase.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: