Home » Administratie » CJ Vaslui continuă sprijinirea raioanelor de peste Prut. Spitalul din Anenii Noi va fi dotat cu un generator electric

CJ Vaslui continuă sprijinirea raioanelor de peste Prut. Spitalul din Anenii Noi va fi dotat cu un generator electric

de Dănuț CIOBANU 

În ședința ordinară care va avea loc săptămâna viitoare, Consiliul Județean (CJ) va aproba încheierea actului adițional la acordul cadru de finanțare dintre județul Vaslui și Raionul Anenii Noi. Acordul vizează implementarea proiectului ”Reparație capitală a Secției maternitate a Spitalului raional Anenii Noi”. Astfel, după modernizarea spitalului din Anenii Noi, CJ-ul va finanța achiziția și instalarea unui generator de energie, care va asigura securitatea energetică a unității de sănătate.

În scopul îmbunătățirii colaborării dintre județul Vaslui și raionul Anenii Noi din Republica Moldova, în data de 18 ianuarie 2018 a fost semnată o înțelegerea de cooperare. În baza acestei înțelegeri, CJ Vaslui a aprobat finanțarea proiectului ”Reparație capitală a Secției maternitate a Spitalului raional Anenii Noi”, cu o valoare totală de 115.105 euro din care suma de 100.000 euro finanțată de CJ Vaslui și suma de 15.105 euro finanțată de Consiliul Raional Anenii Noi. Perioada de implementare a proiectului este 23 aprilie 2019 – 31 decembrie 2020.

Pe parcursul implementării proiectului, ca urmare a derulării procedurii de achiziție pentru atribuirea contractului de lucrări, au fost înregistrate economii față de valoarea aprobată.

Întrucât Spitalul raional din Anenii Noi nu dispune de un generator de energie electrică, întreruperile accidentale ale curentului electric creeaza disfuncționalități în furnizarea actului medical, constituind un real pericol pentru sănătatea pacienților. Având în vedere, pe de o parte, necesitatea dotării spitalului cu un generator de energie electrică iar, pe de altă parte, economiile înregistrate după atribuirea contractului de lucrări de renovare a secției maternitate, Consiliul Raional din Anenii Noi a solicitat utilizarea economiilor pentru achiziționare unui generator pentru alimentarea cu energie electrică a secției maternitate în regim autonom.

”Deși la prima vedere s-ar părea că prin bugetul de care dispune CJ Vaslui asemenea proiecte nu s-ar justifica, rezultatele concerete arată cu totul altceva. O sumă nu foarte mare a fost folosită benefic pentru locuitorii Raionului Anenii Noi, atunci când ne-am propus să contribuim la modernizarea spitalului. După finalizarea investițiilor prevăzute în proiect s-a făcut o economie, iar conducerea spitalului a solicitat achiziționarea unui generator de curent electric. Astfel, spitalul va face față eventualelor disfuncționalități și va avea asigurată securitatea energetică pentru a  continua activitatea în condiții normale”, a spus Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui.

Pentru finanțarea achiziției, instalării și punerii în funcțiune a generatorului de energie electrică a fost estimată suma totală de 20.314 euro, din care contribuția județului Vaslui va fi de 17.649 euro, sumă ce va trebui suportată din bugetul local al județului Vaslui pe anul 2020. Totuși, această sumă se încadrează în valoarea totală a finanțării acordate de județul Vaslui, de 100.000 euro, aprobată prin HCJ Vaslui nr. 80/23 aprilie 2019, nefiind necesar un efort bugetar suplimentar.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: