Home » Coronavirus » Războiul civil din Yemen, oprit de pandemia de coronavirusciprian.iana

Războiul civil din Yemen, oprit de pandemia de coronavirusciprian.iana

Războiul civil din Yemen a fost oprit temporar de pandemia de coronavirus care nu a ocolit nici țara asiatică măcinată de cinci ani de un conflict intern, a notat Agenţia Saudită de Presă (SPA), citată de Mediafax.

Astfel, forţele guvernamentale, care au sprijinul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite, au ajuns, miercuri, la un acord de încetare a focului cu forţele Houthi, aflate în controlul capitalei Sana’a,

CNN scrie că războiul, care durează deja de 5 ani şi care s-a soldat până acum cu zeci de mii de victime şi sute de mii de refugiaţi, a fost pus pe „pauză”.

Timp de două săptămâni, cele două forţe beligerante au decis să înceteze focul. Colonelul Turki al-Malki, oficial saudit, a declarat că armistiţiul va oferi Organizaţiei Naţiunilor Unite cadrul pentru a interveni şi a-i sprijini pe oamenii prinşi în menghina războiului.

 ONU a anunţat prin intermediul lui Marin Griffiths, reprezentant delegat pentru supravegherea situaţiei din Yemen, că a primit cu bucurie vestea încetării ostilităţilor. 

De cealaltă parte, Mohammed Abdel Salam, purtător de cuvânt al forţelor Houthi, a declarat că speră ca ONU să poată aduce definitiv pacea în regiune.

În timp ce forţele guvernamentale din Yemen sunt sprijinite de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, forţele Houthi au parte de sprijin iranian.

About admin

%d blogeri au apreciat: