Home » Coronavirus » Putem să ne contaminăm cu noul coronavirus de pe ambalajele alimentelor? Răspunsul autoritățilorCostea Oana

Putem să ne contaminăm cu noul coronavirus de pe ambalajele alimentelor? Răspunsul autoritățilorCostea Oana

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor subliniază că nu există dovezi că virusurile care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente.

Mulți dintre cei care merg la magazine sau în pieţele agroalimentare se întreabă dacă produsele cumpărate n-ar trebui să fie ulterior dezinfectate, pentru a reduce riscul contaminării cu noul coronavirus. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ghid cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

1. Care este riscul de a te contamina cu SARS-CoV-2 de pe ambalajele
alimentare?

Răspuns ANSVSA: Deși, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARS-CoV-2) poate persista timp de până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice, în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția.

Cu toate acestea, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la
posibilitatea transmiterii virusului prezent pe suprafața pielii la sistemul
respirator (de exemplu, prin atingerea feței), persoanele care manipulează
ambalaje, inclusiv consumatorii, ar trebui să respecte îndrumările
autorităților de sănătate publică în ceea ce privește bunele practici de
igienă, inclusiv spălarea regulată și eficientă a mâinilor.

2. Pot să mă contaminez dacă, la magazin, ating alimente/produse ce au
fost manipulate de persoane posibil infectate?

Răspunsul ANSVSA: Potrivit agențiilor de siguranță alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puțin probabil să puteți contracta COVID-19 din manipularea alimentelor. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat că, în prezent, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

Teoretic, așa cum este cazul oricărei suprafețe de contact contaminate
de o persoană infectată, fie că este vorba de un mâner de ușă sau de o altă
suprafață, alimentele ar putea duce la contaminare indirectă prin atingerea
acestora. Acesta este motivul pentru care toată lumea ar trebui să urmeze
recomandările autorităților de sănătate publică privind spălarea frecventă a
mâinilor.

Comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă atunci când manipulează alimente. Personalul care manipulează alimente (de exemplu, tranșarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor) trebuie să poarte mănuși, pe care trebuie să le înlocuiască frecvent, sau, în alte cazuri, trebuie să își spele în mod frecvent mâinile.

De asemenea, consumatorii ar trebui să conștientizeze rolul lor. Ca o
practică generală bună de igienă, clienții din magazine nu ar trebui să atingă
decât produsele/alimentele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita
contaminarea acestora cu orice agent patogen ce ar putea fi prezent pe mâinile
lor.

3. Care este riscul infecției cu COVID-19 din produsele alimentare?

Răspunsul ANSVSA: În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menționează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19. Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tușesc sau expiră.

4. Ce pot să fac, acasă, pentru a reduce orice risc potențial?

Răspuns ANSVSA: Spălarea riguroasă a mâinilor cu săpun și apă caldă, înainte și după cumpărături, este deosebit de importantă, deoarece astfel vă protejați pe voi înșivă și pe ceilalți. Este la fel de important să aplicați reguli stricte de igienă în bucătăria dvs., reguli care, de obicei, vă protejează de intoxicații alimentare.

Depozitați alimentele/mâncarea corect (orice contact între alimentele
consumate crude și alimentele gătite trebuie evitat), aruncați ambalajul
exterior înainte de depozitare (de exemplu, învelișuri de carton în cazul în
care există un pachet de plastic în interior) păstrând în același timp evidența
informațiilor cheie, cum ar fi data expirării sau cea recomandată pentru
consum.

Spălați sistematic fructele și legumele cu apă curată, mai ales în cazul în care acestea nu vor fi fierte/gătite (virusul SARS-CoV-2 nu va supraviețui la gătit).

Evitați contaminarea prin intermediul ustensilelor de bucătărie (cuțite, farfurii etc.), prin spălarea acestora cu detergent între utilizarea lor pentru diferite produse alimentare și/sau ingrediente.

Respectați instrucțiunile de gătit (timp, temperatură) pentru alimentele
destinate pentru a fi consumate gătite.

Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a începe să
pregătiți sau să gătiți alimentele/mâncarea, precum și după ce ați preparat
alimentele/mâncarea.

Suprafețele frigiderului și ale bucătăriei trebuie curățate periodic, cu
o frecvență crescută.

5. Există vreun risc ca animalului meu de companie să se infecteze cu
COVID-19, prin intermediul alimentelor destinate acestuia?

Răspuns ANSVSA: La fel ca în situația alimentelor destinate consumului uman, nu s-a raportat transmiterea COVID-19 la animale prin consumul de alimente pentru animale de companie. Această evaluare este valabilă și pentru hrana animalelor de fermă (furaje). La fel ca în situația alimentelor destinate consumului uman, este foarte puțin probabil să vă puteți infecta cu COVID-19 din manipularea alimentelor destinate consumului de către animalele de companie.

Recomandările referitoare la manipularea pachetelor de produse alimentare pentru animale de companie sunt aceleași ca și pentru manevrarea oricărui alt pachet (vezi răspunsul 1 de mai sus).

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*