Home » Agricultura » Salvarea agriculturii vasluiene. Investiții de 10 milioane de euro în sistemul de irigații Albița-Fălciu

Salvarea agriculturii vasluiene. Investiții de 10 milioane de euro în sistemul de irigații Albița-Fălciu

de Dănuț CIOBANU 

Lucrările de modernizare în amenajarea pentru irigații Albița – Fălciu continuă în forță. Începute în cursul anului trecut, investițiile sunt realizate până la această dată într-un procent de 60%. Termenul de finalizare a proiectului care vizează amenajările pentru irigații Albița – Fălciu pe o suprafață de 16.957 hectare și amenajarea Mânjești cu o suprafață de 595 hectare este data de 31 decembrie 2020.

Sandu Dămian, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui, a spus că se fac eforturi pentru ca în paralel cu realizarea investițiilor să fie asigurată și apa pentru cinci organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații. Valoarea investiției pentru prima etapă de reabilitare a amenajării Albița-Fălciu este de peste 10 milioane de euro.

”Căutăm soluții tehnice pentru asigurarea unui volum de apă în zona Bumbăta pentru 5.100 hectare, unde activează trei organizații ale utilizatorilor de apă. Vom face același lucru și în zona Berezeni, pentru asigurarea apei la două organizații ale fermierilor. Noi am anticipat situația de secetă și am umplut canalele cu apă în amenajarea Albița Fălciu, iar fermierii care dețin echipamente de udare pot folosi gratuit apa. Și în amenajarea de la Mânjești se irigă, după ce au fost realizate lucrările de întreținere a instalațiilor, iar sistemul de irigații funcționează”, a spus Sandu Dămian.

Amenajarea de irigații Albița – Fălciu se va moderniza în două etape. În prima etapă se va reabilita infrastructura principală de irigații ce deservește 10.075 hectare, această suprafață regăsindu-se la organizațiile utilizatorilor de apă care și-au modernizat infrastructura secundară de irigații prin fonduri europene. Astfel, se vor reabilita patru stații de pompare, 39,521 kilometri canale de alimentare și de distribuție, 15 construcții hidrotehnice, din care 12 podețe și 3 stăvilare.

În a doua etapă de la amenajarea Albița-Fălciu se va reabilita infrastructura principală de irigații de pe o suprafață de 4.677 hectare, vor fi reparate 17,3 kilometri canale de irigații și va fi instalată o stație de repompare.

ANIF Vaslui are în administrare o suprafață amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare de 267.179 hectare din care: 29.926 hectare, amenajată cu lucrări de irigații, 41.653 hectare lucrări de desecare și 195.600 hectare amenajate cu lucrări de combaterea eroziunii solului. De asemenea, ANIF Vaslui administrează o suprafața amenajată pentru irigații de 29.926 hectare.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*