Home » Agricultura » Agricultură calamitată. Valea Prutului este lovită de cea mai mare secetă din ultimii 20 de ani

Agricultură calamitată. Valea Prutului este lovită de cea mai mare secetă din ultimii 20 de ani

Seceta prelungită din județul Vaslui riscă să compromită în totalitate culturile agricole. Sunt afectate sever de lipsa de apă din sol atât culturile de toamnă, cât și cele care sunt semănate în această primăvară. Toader Dima, primarul comunei Berezeni, a spus că de peste 20 de ani pe Valea Prutului nu a mai fost o secetă atât de puternică.

”Culturile de grâu, rapiță, orz, orzoaică sunt afectate de secetă. Fermierii au făcut toate lucrările tehnologice, dar nu am mai avut precipitații de luni de zile. Rapița este compromisă total, chiar dacă mai plouă de acum nu își mai revine. Grâul se usucă, iar dacă plouă în următoarea săptămână recoltele nu vor mai fi mari, dar vom avea cât de cât o producție să ne putem descurca o perioadă de timp”, a spus Toader Dima.

Pe lângă seceta pedologică, fermierii din zona Berezeni nu au posibilitatea să irige, deoarece în prezent se desfășoară un proiect de modernizare al stațiilor de pompare și instalațiilor din amenajarea Albița-Fălciu.

”Noi avem pentru amenajate pentru irigații 1.700 hectare, din care udăm anual circa 1.200 de hectare. Acum nu se mai poate iriga nimic. Fermierii au semănat porumb, sfleclă de zahăr, grâu și alte culturi. Mulți producători au plantat legume în gospodării, dar acum nu au nicio  sursă de apă de unde să irige. Împreună cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui vom demara inventarierea suprafețelor afectate de secetă, în vederea întocmirii dosarelor pentru plata despăgubirilor”, a mai spus Toader Dima.

Instituția Prefectului Vaslui a transmis o circulară în teritoriu privind convocarea comitetelor locale pentru situații de urgență. Producătorii care au probleme cu culturile agricole vor anunță reprezentanții acestor comisii, care se deplasează la fața locului pentru a  constata suprafețele afectate, gradul de afectare al culturilor agricole și nivelul estimativ al pierderilor.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*