Home » Local » Jale mare în cererile pentru șomajul tehnic. Peste jumătate din documente, completate greșit

Jale mare în cererile pentru șomajul tehnic. Peste jumătate din documente, completate greșit

de Dănuț CIOBANU 

Aproape 800 de angajatori din județul Vaslui au depus cereri pentru a solicita șomaj tehnic. Documentele vizează peste 4.000 de angajați din sectorul privat. Problema este că majoritatea cererilor nu sunt completate corect, lucru care poate conduce la neplata indemnizației. Patronii nu precizează corect data suspendării contractului de muncă, pregătirea salariaților, numărul de zile pentru care se solicită șomaj etc. Angajatorii au fost contactați pentru a reface cererile, astfel încât salariații să încaseze șomajul.

Marea majoritate a cererilor pentru șomajul tehnic depuse de angajatori la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui au fost completate incorect. Până în prezent, aproape 800 de angajatori vasluieni au depus cereri pentru acordarea șomajului tehnic conform OUG 30/2020, pentru un număr de peste 4.000 de salariați.

Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui, a spus că mai bine de jumătate din cererile depuse de angajatori au fost greșite și s-a solicitat refacerea lor.

”Cu toate ca legea spune că transmiterea incorectă înseamnă neplată,  sunt contactați angajatorii care retansmit documentele. Angajații AJOFM  Vaslui fac o muncă laborioasă verificând fiecare CNP, astfel încât să putem efectua plățile cât mai repede. Pentru fiecare cerere depusă se verifică la Inspectoratul Teritorial de Muncă salariul angajatului și la ce dată s-a făcut suspendarea contractului de muncă în Revisal”, a precizat Laura Toporăscu.

Printre cele mai frecvente greșeli în ceea ce privește întocmirea cererilor se numără: data suspendării contractului de muncă în Revisal nu corespunde cu data suspendării trecută pe cerere; sumele solicitate erau incorecte, numărul de zile pentru care se cere șomajul tehnic era incorect; în cereri nu s-a folosit clasificarea ISCED (ISCED 0 – educația timpurie, ISCED 1 – învățământ primar, ISCED 2 – învățământ gimnazial, ISCED 3 – învățământ liceal, ISCED 4 – învățământ postliceal, învățământ superior, ISCED 5 – învățământ superior de scurtă durată, ISCED 6 – licență sau nivel echivalent, ISCED 7 – master sau nivel echivalent, ISCED 8 – doctorat sau nivel echivalent); CNP-ul salariaților pentru care se solicită șomaj tehnic era incorect; pe cereri nu au fost trecute conturile bancare (deschise la o bancă comercială, așa cum prevede OUG 30/2020) sau au fost trecute incorect.

”Informăm angajatorii că începând cu data de 1 mai 2020, descărcarea formularelor actualizate și încărcarea documentelor pentru acordarea șomajului tehnic aferente lunii aprilie 2020 se face numai pe platforma https://aici.gov.ro/. Aceste documente se depun pentru angajații cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare”, a mai spus Laura Toporăscu.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*