Home » Administratie » Pandemia de COVID-19 și seceta afectează puternic zona municipiului Huși

Pandemia de COVID-19 și seceta afectează puternic zona municipiului Huși

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că, pentru moment, efectele economice provocate de coronavirus nu sunt atât de mari, însă prelungirea acestei situații va avea efecte din cele mai grave.

”Noi nu am ieșit din bugetul pe care l-am alocat la începutul anului. Am avut o rezervă bugetară care ne-a permis să alocăm bani pentru materiale de protecție. Am primit de la Consiliul Județean Vaslui cinci miliarde de lei vechi și am alocat o sumă de bani pentru protecția împotriva virusului”, a precizat Ioan Ciupilan.

La această dată, investițiile din zona Huși se desfășoară conform programului, iar încasările din taxe și impozitele locale sunt în grafic.

”Problema se pune de acum încolo. Nu știm ce sume vom primi pentru echilibrare de la bugetul consolidat al statului, după care va trebui să facem o analiză a situației. E păcat că suntem nevoiți să mai stăm o lună de zile. Sperăm să începem lucrul cât mai repede, astfel încât economia noastră să nu fie afectată prea mult. Mă gândesc cu groază la agenții economici din Huși, care aveau mici afaceri de familie (restaurante, baruri, magazine) cu câte unul dau doi angajați. Încă o lună de zile îi va duce în faliment. Cei cu restaurantele sunt afectați, iar această situație se va restârnge și asupra noastră”, a spus Ioan Ciupilan.

Speranțele autortăților sunt ca după toate măsurile adoptate de UAT-uri, Guvern și alte instituții și odată cu încălzirea vremii, cazurile de infectare cu COVID-19 să scadă și oamenii să își reia viața normală.

”Pe lângă pandemia de coronavirus mai avem și nenorocirea cu seceta. Huși este un oraș agrar și asta ne va afecta foarte mult. Păcat că sistemele de irigații nu s-au refăcut. Vorbim de ele de foarte mulți ani, dar nu s-au refăcut nici 10% din instalații. În zona noastră s-a făcut foarte puțin. Aceste probleme ne îngrijorează foarte mult”, a mai spus Ioan Ciupilan.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: