Home » Sport » Președintele Alexandru Dedu a motivat de ce Federația Română de Handbal a decis ca sezonul să se reia pe 31 mai! Există și o „următoare variantă” dacă nu se poate relua sezonul la data anunțată

Președintele Alexandru Dedu a motivat de ce Federația Română de Handbal a decis ca sezonul să se reia pe 31 mai! Există și o „următoare variantă” dacă nu se poate relua sezonul la data anunțată

Handbalul românesc va reveni oficial în competiții pe plan intern începând cu 31 mai. Cel puțin aceasta este dorința Federației Române de Handbal și votul exprimat azi de Consiliul de Administrație.

Sigur că decizia a stârnit reacții diverse, care mai de care mai aprinse. De data aceasta, nu numai a cluburilor, a unor oficiali, ci și a unor jucători. „Mă scuzați, dar la sănătatea jucătorilor se gândește cineva? Noi nu avem nimic de spus? E sănătatea noastră în joc și consider că nu este OK”, a declarat Mădălina Zamfirescu, jucătoare de lot național și legitimată la SCM Rm. Vâlcea.

Alexandru Dedu: „Ne dorim ca toate competițiile noastre să se termine pe teren”

După ședința Consiliului de Administrație, Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal a avut o ieșire publică pe acest subiect:

Ne dorim ca toate competițiile noastre să se termine pe teren. În primul rând, este un semn că vrem să ne desfășurăm activitatea și cred că este un lucru bun, benefic pentru cluburi. Oamenii trebuie să înțeleagă că este un moment acum, peste care se va trece. Nu știm când exact, dar se va trece. Există în spate niște investiții care s-au făcut, apropo de sport, și trebuie să aibă o rezoluție, o finalitate. Aici vorbim strict pe parte financiară, administrativă. Ținând cont de acest lucru, este foarte bine pentru toată lumea ca tot ce înseamnă clasament, să fie obținut pe teren. Din punct de vedere sportiv, lucrurile sunt foarte clare. Cei care merită, vor participa în cupele europene, vor participa în viitorul de campionat, vor retrograda, vor promova. Este foarte important ca acest lucru să se întâmple sportiv”.

Președintele FR de Handbal a mai sus că forul pe care îl conduce este gata să reacționeze imediat, în funcție de deciziile pe care le va lua Guvernul. „Semnul și mesajul pe care Consiliul de Administrație a dorit să-l transmită este că ne dorim ca toate competițiile noastre să se termine pe terenul de joc”, a continuat Alexandru Dedu

„Ne dorim ca totul să se termine pe teren, ne dorim ca sportivii să fie pregătiți. Și să se pregătească cât pot de bine, chiar și acasă. Ne dorim ca toți afiliații noștri să aibă lumina de veghe aprinsă și să încerce să rezolve toate situațiile, ca finanțatorii să știe că handbalul nu s-a întrerupt. Este foarte important să ținem lumina aprinsă și să ne ducem la capăt obiectivele”, Alexandru Dedu, președinte FR de Handbal

Cristina Vărzaru: „Dacă și această variantă pică, noi avem următoarea variantă pregătită, pe care o vom supune din nou aprobării Consiliului de Administrație”

ProSport a stat de vorbă și cu Cristina Vărzaru, secretarul general al FR de Handbal, dar și cu Flaviu Sâsâeac, care a votat azi pentru o continuare a sezonului.

În momentul de față știm că o să ieșim din Stare de Urgență la 15 mai. Nu avem alte măsuri care sunt hotărâte și transmise în scris către noi, ca să știm dacă se reiau sau nu activitățile sportive. Am avut, desigur, înainte și alte trei variante, dar pe care nu le-am mai prezentat, pentru că am considerat că nu suntem în apropierea perioadei de a reîncepe activitatea. În schimb, acum începem să ne apropiem ușor-ușor. Așadar, varianta pe care o avem acum trebuia aprobată din timp, pentru ca lumea să știe ce să facă. Dacă și această variantă pică, pentru că nu vom avea voie să reluăm activitățile sportive chiar dacă vom ieși din Starea de Urgență, noi avem următoarea variantă pregătită, pe care o vom supune din nou aprobării Consiliului de Administrație. O vom prezenta când vom avea în scris niște hotărâri”, ne-a declarat Cristina Vărzaru.

Tot mai multe cluburi susțin că ar fi trebuit întrebate și ele pe marginea acestui subiect, așa cum s-a întâmplat, de altfel, în alte țări. „Cluburi cu care eu am discutat cu o zi mai devreme, înainte ca acele discuții să aibă loc pe acele grupuri (n.r. referire la grupurile de whatsapp Liga Florilor și Liga Zimbrilor), nu au mai recunoscut ulterior ce au vorbit cu mine. Nu aș putea să spun că sunt dezamăgită, dar eu spun că am vorbit cu cel puțin jumătate din conducătorii din Liga Națională, le-am prezentat variantele, nu au fost ținute ascuns. Sunt mulți oameni care le-au știut, ne-am spus întotdeauna intenția, nu le-a ținut nimeni ascunse”, a susținut Cristina Vărzaru.

Flaviu Sâsâeac a precizat că federația nu și-a propus să pună în pericol viața sportivilor: „În acest moment nu este o decizie de suspendare a activităților sportive pe 3 luni, pe o lună, ci există doar pe perioada Stării de Urgență. Au mai fost doar niște afirmații neconturate într-o normă. Până nu se vor contura explicit într-o normă de prohibiție a activității sportive, federația a decis să organizeze pe teren finalul de campionat în forma votată. Dacă se vor lua măsuri restrictive, prohibitive pe partea asta, se va reveni asupra deciziei. S-a anunțat această variantă acum, astfel încât cluburile să aibă timp să-și readucă sportivii și să facă acea carantină în timp util. Este un fel de a încerca să menții flacăra aprinsă pentru competiție, pentru joc, pentru handbal, în sens invers față de cei care doreau să se abordeze subiectul, adică să nu facă nimic și înghețăm campionatul. În niciun caz, federația nu și-a propus să pună în pericol sănătatea sportivilor. Dacă există suspiciuni că organizând aceste meciuri va exista riscul de îmbolnăvire, se va reveni cu altă formă de abordare a acestui subiect”.

Deciziile adoptate de Federația Română de Handbal cu privire la reluarea campionatului:

S-a supus la vot varianta propusă de F.R.H. pentru încheierea sezonul competițional la seniori-masculin până la sfârșitul lunii iunie, astfel:

 • Liga Națională:
 • Renunțare la Play-Off, Play Out, disputare etape de campionat rămase în sezonul regulat și restanțe, astfel:
 • 31 mai: restanțele AHC Potaissa Turda – CS Dinamo București (Etapa 10) și SCM Poli Timișoara – CS HC Buzău 2012 (Etapa 23)
 • 9-11 iunie: Etapele 24, 25 și 26 sub formă de turneu
 • Semifinala din Cupa României Fan Courier dintre CSM Bacău – CS Dinamo București să conteze și pentru Etapa 20 de campionat rămasă restantă
 • Cupa României Fan Courier:
 • 24-25 iunie, la Constanța
 • Divizia A – masculin:
 • disputarea direct a turneelor semifinal, final și de baraj/promovare, astfel:
 • Turneu Semifinal: 12-14 iunie
 • Turneu Final: 19-21 iunie
 • Baraj de promovare: 27-29 iunie

Se aprobă propunerea, cu 10 voturi „pentru” și 4 voturi „împotrivă”(Ali, Drăgănescu, Lupan, Bejinariu), cu specificarea că domnii Ali, Drăgănescu și Bejinariu doresc încheierea sezonului competițional 2019-2020 pe teren, dar nu în varianta propusă de F.R.H.

S-a supus la vot varianta propusă de F.R.H. pentru încheierea sezonul competițional la seniori-feminin până la sfârșitul lunii iunie, astfel:

 • Liga Națională:
 • disputarea meciurilor rămase din sezonul regulat, astfel
 • Turneu 1 în perioada 10-12 iunie: 10 iunie restanța din Etapa 16 (AHCM Slobozia – CSM București), 11-12 iunie Etapele 20 și 21
 • Etapele 23 și 26 desfășurate normal, în săptămâna 15-21 iunie,
 • Turneu 2 în perioada 24-27 iunie: Etapele 22 24 și 25 în 24, 25 și 26 iunie, iar în 27 iunie să se dispute cele două restanțe din Etapa 23 (SCM Rm Vâlcea – SCM Gloria Buzău) și din Etapa 26 (CS Gloria 2018 Bistrița Năsăud – CSM București)
 • Cupa României Fan Courier:
 • 5-7 iunie: 5 iunie – cele 2 jocuri restante contând pentru sferturile CR, 6-7 iunie: Final Four
 • Divizia A:
 • disputarea direct a turneelor semifinal, final și de baraj/promovare, astfel:
 • Turneu Semifinal: 12-14 iunie
 • Turneu Final: 19-21 iunie
 • Baraj de promovare: 28-30 iunie

Se aprobă propunerea, cu 10 voturi „pentru” și 4 voturi „împotrivă”(Kotecz, Drăgănescu, Bejinariu, Lupan), cu specificarea că domnul Drăgănescu dorește încheierea sezonului competițional 2019-2020 pe teren, dar nu în varianta propusă de F.R.H.

Juniori 1-3

Se aprobă cu 12 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă” (Lupan, Kotecz) varianta propusă de F.R.H. pentru încheierea campionatelor naționale de juniori – masculin și feminin până la sfârșitul lunii iunie, astfel:

 • Anularea turneelor finale – speranță
 • Pentru juniori I,II,III masculin și I,II feminin: Disputarea direct a turneelor finale de juniori, cu echipele situate pe locuri calificabile. În cazul în care există restanțe ce pot modifica ierarhia locurilor calificabile, aceste restanțe se vor disputa înainte de turneele finale.
 • Pentru juniori 3-feminin: disputarea direct a turneului final, cu echipele clasate pe locul 1 la încheierea grupelor geografice sau disputarea de turnee semifinale cu echipele clasate pe primele două locuri la încheierea grupelor geografice și turneu final sau disputarea de turnee semifinale cu echipele clasate pe primele trei locuri la încheierea grupelor geografice și turneu final.

 

The post Președintele Alexandru Dedu a motivat de ce Federația Română de Handbal a decis ca sezonul să se reia pe 31 mai! Există și o „următoare variantă” dacă nu se poate relua sezonul la data anunțată appeared first on Prosport.

About admin

%d blogeri au apreciat: