Home » Healthcares » #VociCuAutoritate. Interviu cu Dr. Olfert Landt, cercetătorul german care a dezvoltat primul test PCR pentru SARS-CoV-2Adriana Boată

#VociCuAutoritate. Interviu cu Dr. Olfert Landt, cercetătorul german care a dezvoltat primul test PCR pentru SARS-CoV-2Adriana Boată

Pe 28 februarie, primele 48 de cazuri confirmate apăreau în Germania, iar țara era pe locul 2 în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri, după Italia. În SUA, în aceeași perioadă erau 60 de cazuri. Răspunsul a fost rapid în Germania: măsuri de distanțare socială, s-au închis școlile, toate persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate au intrat în izolare 14 zile. Până la mijlocul lunii februarie, capacitatea de testare era pusă la punct. Germania a fost una dintre primele țări care a dezvoltat un sistem de testare pentru COVID-19. La sfârșitul lunii martie, Germania realiza peste 160.000 de teste pe săptămână, 2 milioane de oameni testați. Rata mortalității s-a menținut printre cele mai scăzute la nivel mondial.

Germania a realizat mai multe teste decât în orice parte a Europei. Laboratoarele private au testat gratuit 1 milion de persoane până la 2 aprilie.

Olfert Landt este un om de știință german și conduce o companie biotehnologică din Berlin, TIB Molbiol, iar de 30 de ani lucrează la dezvoltarea de teste pentru infecții virale emergente. Înainte de publicarea genomului noului coronavirus, pe 10 ianuarie, acesta a dezvoltat 3 variante de teste pe baza experienței anterioare cu alte virusuri, precum SARS.

Colaborând cu Spitalul Charité din Berlin, TIB Molbiol a reușit pregătirea testelor înainte de a fi declarată transmiterea interumană a SARS-CoV2. La finalul lunii februarie, Germania trimitea peste 1,4 milioane de teste către OMS. Până la mijlocul lunii martie, TIB Molbiol a produs 4 milioane de teste care puteau fi folosite în întreaga lume.

Echipa Raportuldegardă.ro, reprezentată de Dr. Bianca Cucoș (Dr. BC), care se specializează în genetică medicală, a discutat cu Dr. Olfert Landt (Dr. OL) despre importanța testării pentru COVID-19 și despre modul în care acesta a contribuit la realizarea primului test PCR care a fost trimis de Germania Organizației Mondiale a Sănătății.

Dr. BC: Chiar înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare transmiterea interumană, în Germania era deja un test dezvoltat. Care a fost contribuția dumneavoastră la acest răspuns rapid? Cum a început totul?

Dr. OL: Totul a început în prima săptămână din ianuarie. Am aflat că ceva se întâmpla în Wuhan, China. Atunci erau primele 42 de cazuri, nu erau cazuri noi. Mă așteptam să fie doar izolați pacienții și acesta să fie finalul. Am discutat cu Dr. Christian Drosten (de la Institutul de Virusologie din cadrul Charité), îl cunosc de mulți ani. În prima săptămână știam că acele cazuri erau legate de un coronavirus și ne gândeam la ceva posibil legat de un virus SARS, pe baza experienței de acum 17 ani.

Cei de la Charité au început să caute secvențe, ceva ce s-a putut conserva din virusuri SARS provenite de la lilieci și apoi a trebui să așteptăm până s-a publicat secvența,  săptămâna 10-12 ianuarie. După ce am avut genomul, am identificat secvențele specifice virusului și am generat un test PCR.

  • Cât de greu este să se obțină un instrument pentru diagnostic de precizie, pornind de la structura virusului?

Pentru un specialist în biologie moleculară este simplu, normal. Oricine poate face asta, sunt multe protocoale publicate, multe disponibile de la diverse companii bazate pe diferite componente genomice. Sunt multe soluții pentru detectarea virusului.

  • Care sunt componentele necesare pentru a produce și a dezvolta un astfel de test? Care sunt cei mai dificili pași?

Pentru testarea moleculară standard, folosim doi primeri și o sondă pentru a amplifica un mic fragment genomic și pentru a detecta virusul. Componentele pot fi obținute de la diferiți producători (array oligomanufecturers) – 15 în lume, poate mai mult, și moleculele necesare pot fi produse în 1-3 zile. Dacă secvența este publicată, ai tot ce îți trebuie în 3 zile. E aceeași tehnologie pe care o folosim zi de zi pentru virusul gripal și alte virusuri respiratorii și nu numai. E standard și sunt peste tot în lume laboratoare care pot realiza exact acest tip de test diagnostic. De la extracție, să iei acidul nucleic și să prelucrezi pentru a fi folosit în cadrul PCR, să citești rezultatele, să interpretezi.

Mesajele principale ale Dr. Landt și cum funcționează testele rt-PCR, în podcastul VociCuAutoritate:

  • Poate orice țară să dezvolte un test, inclusiv România?

Desigur. Doar copiază ceea ce este publicat deja și produce testul. Se pot folosi și protocoale deja publicate – COVID-19-RdRp, pentru cine vrea testul. Pe lângă acesta, mai există protocolul din Hong Kong, orice protocol CDC. Toate funcționează. Nici nu este nevoie să dezvolți ceva nou.

  • De ce unele țări au rămas în urmă în ceea ce privește testarea?

Dacă testezi oamenii, cineva trebuie să plătească pentru asta. Finanțarea poate să vină de la guvern. Dacă nu există rambursare, însă, nimeni nu testează. Testarea privată e mai scumpă. Laboratoarele de stat au nevoie de fonduri publice. Companiile private nu investesc dacă nu există rambursare. De asta, toată lumea a rămas în urmă. În Germania a fost diferit, noi am fost și avertizați rapid și am acționat.

Toate laboratoarele, laboratoarele universitare, Forțele Aeriene Germane, laboratoarele de microbiologie și cele private s-au pregătit, mai ales în Munchen să aibă Proceduri de Operare Standard. Germania a fost mai bine pregătită să aibă capacitatea de testare și screening în masă.

  • Care este rolul testării pentru a termina pandemia și a relua activitățile sociale și economice?

Dacă nu ținem sub control răspândirea virusului, testarea nu ajută. Dacă identifici o persoană pozitivă, aceasta deja luat contact cu altcineva. Acesta este punctul meu de vedere. Dar eu nu sunt politician. Trebuie oprite activitățile și identificarea segmentului de populație care răspândește virusul și izolarea acestuia. Dacă sunt zone unde virusul nu este prezent, această populație își poate relua activitățile. Dacă toți oamenii se întorc la activitățile obișnuite, la lucru, virusul se răspândește fără control. Diagnosticul nu este un leac, nu ține loc de prevenție.

  • Care este rolul testării după ce se termină etapa izolării sociale, atunci când măsurile vor fi relaxate? Cum vedeți următoare etapă?

Vor fi mai multe cazuri, vor fi mai multe testări. Acum testările sunt pe ideea – merg la medic, proba ajunge la laborator, e gata în 2-3 ore dar e raportat ziua următoare. În cazul acesta, știi ce a fost ieri. Dacă faci testul în dimineața dinainte de a merge la serviciu asta ar ajuta. Probabil persoana nu a răspândit virusul,  nu ar afecta pe alții. Dar acum modul în care se realizează testarea nu implică o procedură care să permită întoarcerea persoanelor la lucru.

Dr. Olfert Landt

 

  • Conduceți o companie de biotehnologie care joacă un rol important în criza actuală. Care este rolul unui astfel de model pentru sănătatea publică? Cum ar putea fi replicat?

Sunt multe companii ca a noastră, mulți provideri de teste PCR. Guvernul german nu ne-a abordat niciodată. Alte guverne au spus că ar vrea un acord pentru teste, dar nu am putut să realizăm asta. Dar alte guverne, ca și al vostru, pot identifica un producător local și să ceară sprijinul pentru realizarea de teste. În opinia mea, trebuie să separi populațiile, să nu le permiți să interacționeze, altfel populațiile răspândesc virusul în continuare. Iar din aceste populații selectezi oameni pentru a vedea dacă sunt purtători de virus. Nu trebuie să testezi pe toată lumea. De exemplu, testezi doar un membru al familiei. Dacă o persoană din familie este infectată, atunci toată familia este.

  • Cu ocazia Paștelui, mulți români se întorc în țară din străinătate.

Atunci trebuie să impui reguli stricte de a nu călători, să nu se viziteze. Guvernul poate impune reguli de urgență pentru a nu permite răspândirea virusului. Pe de o parte ai nevoie de comunicare pentru a explica de ce iei aceste măsuri și apoi trebuie să controlezi boala. Dacă lași oamenii acasă, ca în Germania, dar nu ai control asupra a ceea ce fac… atunci au nevoi tot timpul (și ies). În Germania au redus contactul, dar au și testat în serie. Hong Kong este de asemenea un model bun, uitați-vă la numerele lor. Au testat foarte rapid, multe teste pe zi.

Etapele realizării PCR

Tehnica PCR a fost descrisă prima dată în 1985. De atunci, secvențierea și clonarea genelor a devenit mult mai simplă. PCR a devenit un gold standard al diagnosticului infecțiilor virale. Sensibilitatea crescută a metodei permite identificarea copiilor virale chiar și în etapele inițiale ale infecției.  În 1993 premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat lui Kary Mullis pentru invenția metodei.

Prin PCR se poate detecta orice tip de bacterie, parazit, virus pornind de la ADN sau ARN. Pentru agenții patogeni cunoscuți, în întreaga lume, există stocuri cu diferite kituri necesare laboratoarelor pentru realizarea testelor. SARS-CoV-2 a fost descoperit, însă, acum câteva luni. Laboratoarele au fost nevoie să își obțină kiturile prin procedurile dezvoltate în aceste luni de către OMS. Fiecare tip de test necesită însă componente specifice (primeri sau sonde) pentru fiecare organism investigat. De aceea, un test pentru SARS-CoV trebuia să fie obținut de la zero. Mai multe detalii: Testarea pentru #COVID-19: ce presupune tehnica PCR, ce țări și-au dezvoltat capacitatea proprie de testare și cum este influențată mortalitatea

Citește și:

About admin

%d blogeri au apreciat: