Home » Coronavirus » Experimente din „camera de tușit” sugerează că noul coronavirus s-ar putea propaga mai mult de 2 metriNegrilă Cristina

Experimente din „camera de tușit” sugerează că noul coronavirus s-ar putea propaga mai mult de 2 metriNegrilă Cristina

Distanța de 2 metri, pe care ne este recomandat să o păstrăm față de alți oameni, s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a preveni transmiterea bolilor infecțioase.

Eric Savory e un profesor de Mecanică și Ingineria Materialelor la Northwestern University, din Canada. Nu e exact specialitatea de la care ne-am aștepta să ne ofere informații noi despre transmisia virusurilor, dar Savory studiază ceva foarte relevant: transmisia particulelor lichide în aer – în special, cele din tuse sau strănut.

Cum ajută la cercetare “camera de tuşit”

Noul coronavirus SARS-CoV, la fel ca multe alte virusuri respiratorii, se transmite prin picături care vin din nasul sau gura unui pacient infectat. Atunci când cineva infectat cu un virus tușește, transmite numeroase particule în aer, iar aceste particule pot transmite mai departe infecția.

E destul de greu să eviți o tuse. Până să poți să reacționezi, a ajuns deja la tine.

Eric Savory:

Vizualizarea particulelor din tuse

Pentru a studia transmisia acestor particule, Savory a amenajat o „cameră de tușit”, unde mai mulți voluntari au tușit, iar emisiile de particule din gură au fost analizate cu o cameră de filmat de mare viteză și un laser.

Particulele pot rămâne suspendate încă 4 secunde, după tusea iniţială

Conform măsurătorilor, particulele din tuse parcurg 2 metri în aproximativ 3 secunde și pot merge chiar și puțin mai departe. Particulele pleacă din gură cu o viteză de aproximativ 1,2 metri pe secundă, deci parcurg 1 metru aproape instantaneu. Apoi încetinesc destul de repede, până la o viteză de aproximativ 20 cm/s după primii 2 metri. Particulele pot rămâne suspendate însă 4 secunde după tusea inițială. Practic, rezultatele testului sugerează că o distanță de 2 metri față de oamenii din jur nu ne protejează dacă aceștia tușesc.

Exemplu de cum se propagă particule din tuse

Nu e nici un motiv logic să zici că 2 metri oferă siguranță, dar e clar mai bine decât 1 metru. Nu zicem că vei fi infectat cu siguranță dacă tușește cineva spre tine, dar este un risc. Cu cât ești mai departe, cu atât riscul e mai mic.

Eric Savory:

Rezultatele sunt oarecum similare celor prezentate de un cercetător de la MIT Lydia Bourouiba, care concluziona că în anumite cazuri, particule din tuse pot parcurge până la 8 metri.

Discuția nu e una absolut clară, pentru că nu se știe dacă aceste particule care ajung departe pot căra și virusul cu ele. E posibil ca aceste picături să fie diluate și să nu prezinte nici un risc pentru transmiterea unui virus, dar în orice caz, recomandarea de 2 metri distanță este fix asta: o recomandare, nu o regulă.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

About admin

%d blogeri au apreciat: