Home » National » Liderul sindicatului de la “Cantacuzino” despre vizita premierului: “Nu îi interesează decât banii. Colegii sunt epuizați, doi au făcut COVID-19”

Liderul sindicatului de la “Cantacuzino” despre vizita premierului: “Nu îi interesează decât banii. Colegii sunt epuizați, doi au făcut COVID-19”

Cătălin Bazac, lider de sindicat în Institutul Cantacuzino, spune, într-un interviu acordat Libertatea, că institutul nu poate procesa 1.000 de teste pe zi, cifra promisă de premierul Orban

Joi dimineață, premierul Ludovic Orban a vizitat Institutul “Cantacuzino” din Capitală. A fost “o vizită de lucru”, după cum a declarat acesta. El a adăugat că s-a pus la punct cu proiectele institutului, vizitând și laboratorul unde se fac teste COVID-19.

Vizita a stârnit reacții diverse la “Cantacuzino”. Cătălin Bazac, președinte SLIC (Sindicatul Liber „Dr. Ion Cantacuzino” din Institutul Cantacuzino), a punctat, pentru Libertatea, că vizita a avut o tentă de campanie electorală, departe de a asculta problemele și dorințele oamenilor care lucrează acolo.

Cătălin Bazac

– Domnule Bazac, ați discutat azi cu cineva din Guvern?– Nu. Dacă îi interesau oamenii, azi discutau cu oamenii. Cu sindicatul. Nu i-a interesat asta. Pe cei de la guvernare îi interesează banii.

– La ce bani vă referiți?– În ultima ședință de Guvern, s-a aprobat memorandumul prin care institutul o să primească 150 de milioane de euro de la UE, în exercițiul financiar 2021-2027. Interesele sunt pentru acest proiect. Nu îi interesează decât banii. A fost o vizită cu tentă electorală.

– Vorbiți de oameni, de probleme.– Sunt probleme. De exemplu, l-am auzit spunând că s-ar putea crește capacitatea de la 500 de teste pe zi la 1.000 de teste pe zi. E fals.

– De ce?– Capacitatea de testare a institutului este de maximum 500 de teste/zi.

Este imposibil să ajungem la 1.000 de teste/zi. În acel laborator sunt doar 10 persoane. Și nu toate lucrează, efectiv, aceste teste. Există anumite proceduri.

– Care e starea angajaților?– Sunt deja epuizați fizic. Este imposibil să mențină acest ritm de testare. Iar ritmul crește. Există riscuri mari.

– Am înțeles că sunt probleme și cu infecția COVID-19.– Da, avem doi colegi depistați pozitiv. Ambii sunt internați la Spitalul Colentina. Asimptomatici, dar în stare bună. Să precizăm și că sunt din Centrul Național de Referință, dar din alt laborator, nu din cel din care se fac testele COVID-19.

– Restul au fost testați?– Colegii din laborator sunt testați săptămânal. Momentan sunt negativi, dar nu cunosc exact situația testărilor.

– Ați fi vrut să îi spuneți toate astea și lui Ludovic Orban…– Da, pentru că nu ne-a comunicat nimeni că această vizită va avea loc. Ori că vor fi declarații. Am aflat azi, urmărind interviul de la TV. Sindicatul nu a vorbit azi nici cu domnul Orban, nici cu alți membri ai Guvernului.

Azi, editorialistul Libertatea Petre Barbu a taxat și el vizita lui Ludovic Orban la Institutul Cantacuzino. “Nu te mai ține de PR, taci și muncește!”, i-a transmis politicianului. Citiți aici opinia sa. 

Read More

About Net Rex

%d blogeri au apreciat: