Tot mai multe terenuri agricole scoase la vânzare! Comunele fruntașe sunt Pădureni, Dimitrie Cantemir, Dănești și Berezeni
În județul Vaslui se înregitrează tot mai multe oferte de vânzare a terenurilor agricole. În anul 2004 au fost contabilízate 2.654 de oferte de vânzare, ceea ce reprezintă o creștere de 18,84% față de anul precedent. Cele mai multe oferte de vânzare a terenurilor au fost oficializate în Pădureni, Dimitrie Cantemir, Dănești, Blăgești și Berezeni.
În cursul anului 2024, la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au fost înregistrate 2654 oferte de vânzare, pentru suprafața de 2028.17 hectare (ha), înregistrate de la nivelul a 81 de UAT-uri.
Cele mai multe oferte de vânzare a terenurilor au fost oficializate în Pădureni, Dimitrie Cantemir, Dănești, Blăgești și Berezeni.
În urma verificării documentațiilor de vânzare a terenurilor au fost emise 1504 de avize finale necesare încheierii contractelor de vânzare- cumpărare, în dosarele în care preemptorii (arendaşi sau proprietari vecini) și-au exercitat dreptul de preempțiune şi au fost înregistrate 484 de adeverinţe care atestau finalizarea procedurii, precum şi faptul că terenurile sunt libere la vânzare.
„Se poate observa o tendință de creștere semnificativă a numărului ofertelor de vânzare a terenurilor din extravilan între anii 2023 și 2024. Mai exact, numărul ofertelor a crescut de la 2154 în 2023 la 2654 în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 18,84%. Această evoluție sugerează o activitate economică mai intensă în domeniul tranzacțiilor cu terenuri agricole, ceea ce ar putea fi determinat de mai mulți factori, cum ar fi creșterea cererii pentru terenuri sau condiții economice favorabile”, au precizat reprezentanții DAJ Vaslui.
Această creștere poate reflecta o serie de tendințe economice și sociale care influențează piața terenurilor, precum expansiunea unor sectoare economice legate de agricultură, dezvoltarea infrastructurii sau schimbările în politica agricolă.
Rolul direcțiilor agricole județene în tranzacționarea terenurilor este acela de a primi ofertele de vânzare de la nivelul UAT-urilor, înregistrarea acestora în registrul judeţean de evidenţă a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, verifică conținutul documentației privind corectitudinea, existența tuturor documentelor, comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare depuse de preemptori/potențiali cumpărători în vederea exercitării dreptului de preempțiune, stabilirea preemptorilor potrivit legii și alte elemente stabilite în actul normativ astfel încât să fie respectată procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor.